Adfunding
Image default
Vervoer en transport

Waarom een aanhanger oplooprem?

Dit artikel gaat over de oplooprem van aanhangers. Met een oplooprem op de aanhangwagen, mag die een hoger gewicht hebben dan zonder die rem. In de volgende paragraaf gaan we in op hoe je voor je auto achter de toegestane gewichten van een aanhanger kan komen. Vervolgens bespreken we hoe een oplooprem werkt. We sluiten af we met enige aanwijzingen voor het omgaan van een aanhanger met oplooprem.

Kentekenbewijs

Op het kentekenbewijs van je auto staat normaliter welk gewicht je ermee maximaal mag trekken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen aanhangwagens met en zonder eigen remmen. Hou je je daar niet aan, dan kan je dat een boete kosten. Het is verplicht dat de genoemde gewichten, geremd en ongeremd, in het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, nu simpelweg RDW genoemd, zijn opgenomen. Je kunt online bij de RDW middels het kenteken vinden wat de wettelijk maximaal toegestane gewichten voor je auto zijn. Elektrische auto’s zijn veelal niet gemaakt om een aanhanger te trekken. Dat is reden dat voor die auto’s gegevens over trekgewichten niet zijn te vinden.

Hoe werkt een oplooprem?

De aanhanger oplooprem heeft een mechanisme dat de aanhanger doet remmen als de trekkende auto vertraagt. Door zijn gewicht wil de aanhanger op dezelfde snelheid doorgaan en duwt dan tegen de auto aan met de dissel. Dat laatste wordt oplopen genoemd. Met een soort hefboom worden dan de remmen van de aanhanger aangetrokken. Als de auto dan weer versnelt, dan gebeurt het omgekeerde. De hefboom gaat dan de andere kant op en laat daardoor de remkabels vieren. De remmen zijn van het trommeltype, dat je ook bij een auto kunt aantreffen. Bij personenauto’s gaat het dan vaak om de achterremmen. De handrem werkt dan als een hefboom. Een oplooprem heeft een demper, opdat die niet onmiddellijk op elke beweging reageert. Zo moet de oplooprem bijvoorbeeld niet reageren als de autobestuurder even het gaspedaal laat opkomen.

Aanhanger Oplooprem

Aanwijzingen voor het omgaan met een oplooprem

Voel je vaak schokken als je een aanhanger met oplooprem trekt met je auto? Dan werkt de eerder genoemde demper in de oplooprem wellicht niet goed. Vaak zal dan vervanging nodig zijn. Bij lange afdalingen kan het zijn dat de oplooprem aangetrokken blijft en dus de aanhanger onverminderd doet remmen. De remmen daarvan kunnen daardoor oververhit worden. Daar valt op zich weinig aan te doen. Regelmatig de auto parkeren en de remmen laten afkoelen, lost dat probleem op. Tijdens het rijden kan je ook af en toe eens flink remmen, om vervolgens weer op te trekken. De oplooprem komt daardoor even los. Bij het achteruitrijden zou de hefboom van de oplooprem de remmen van de aanhanger continu aantrekken. Om dat te voorkomen hebben de trommelremmen een zogenoemde terugrijautomaat. Blijft de aanhanger toch remmen, dan er iets mis met dat mechanisme en dient dat te worden nagekeken.