Adfunding
Image default
Financieel

Waarom is beleggen zo populair geworden het afgelopen jaar?

Het afgelopen jaar is er een enorme groei gezien in het aantal beleggers in Nederland. Beleggen is natuurlijk iets dat al decennia lang bestaat, maar nog nooit was de interesse zo groot als het afgelopen jaar. Deze groeiende mate van populariteit hangt samen met verschillende factoren. In deze blog vertellen we je meer over de samenloop van omstandigheden die ervoor gezorgd heeft dat beleggen zo populair is geworden.

De coronacrisis 1

De coronacrisis heeft op meerdere manieren bijgedragen aan het populairder worden van beleggen. EDe coronacrisis heeft de bewegingsvrijheid van mensen enorm beperkt. Hierdoor heeft iedereen minder kans gehad om het verdiende geld uit te geven. Ondanks de crisis hebben toch veel mensen hun baan weten te behouden. De geldstroom bleef dus voor veel mensen gelijk waar de mogelijke uitgaven daalden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde Nederlander meer spaargeld heeft kunnen opbouwen dan ooit. Deze groei in spaargeld gecombineerd met de lage rentes op de banken heeft ervoor gezorgd dat men op zoek gaat naar andere plekken om het geld te bewaren. 

De coronacrisis 2

Waar voor veel consumenten de coronacrisis vooral een vrijheidsbeperking betekende, betekende het voor het bedrijfsleven veel meer dan dat. Veel bedrijven zagen toekomstige inkomsten verdampen en daardoor ook winstverwachtingen. De koersen van gerenommeerde bedrijven kelderden naar ongekende dieptepunten. De aandelen in deze bedrijven waren dus enorm goedkoop te verkrijgen. Veel mensen hebben deze kans aangegrepen om te investeren in bedrijven die ze al langer op het oog hadden.

Cryptocurrencies

De tweede grote factor in het populairder worden beleggen is de komst van cryptocurrencies. Cryptocurrencies zijn een nieuwe vorm van valuta. Een groot deel van de mensen is langzamerhand het vertrouwen in het reguliere valutasysteem verloren. Een nieuw valutasysteem dat eerlijker en meer open werkt klinkt dus al snel heel aantrekkelijk. Het afgelopen jaar hebben steeds meer mensen gekozen voor ethereum, ripple of bijvoorbeeld bitcoin kopen. De markt van cryptocurrencies is daarnaast ook nog eens heel volatiel. Het is een markt waar veel winsten en verliezen in gemaakt kunnen worden. Doordat men niet weet wat men met het extra spaargeld moet, is zo’n ‘gokje’ in de cryptomarkt vaak geen slecht idee. Het ripple kopen is daarom bijvoorbeeld enorm populair geworden. Deze munt kan zomaar 20% stijgen of dalen op een dag!