Adfunding
Image default
Zorg

Heeft u symptomen van chronische hyperventilatie?

Misschien denkt u wel, ik heb last van chronische hyperventilatie symptomen. Maar voordat we daarachter komen zal er eerst uitgelegd worden wat dit allemaal betekent.

Wanneer is iets namelijk chronisch? Dat wil zeggen dat iets langdurig doorgaat, continu aanwezig is. Bij ziektes en aandoeningen betekent dit dat ze aanhouden, vaak vanaf enkele weken wordt het al chronisch genoemd. Het kan ook een aandoening of ziekte zijn wat steeds maar weer terugkomt. Zo zijn er vele soorten chronische aandoeningen en ziekten. Denk maar aan chronische vermoeidheid of een chronisch slaapgebrek. Maar er is dus ook chronische hyperventilatie.

Hyperventilatie kan veroorzaakt worden door spanning of angst. Het wil zeggen dat er te snel en te diep adem wordt gehaald. Er kunnen dan bepaalde klachten ontstaan zoals benauwdheid en duizeligheid. Maar ook pijn op de borst, hartkloppingen, tintelingen, droge mond, hoofdpijn en misselijkheid. Deze klachten zijn de symptomen van een aandoening of een ziekte. Bij symptomen van chronische hyperventilatie wil het dus zeggen dat de klachten regelmatig terugkomen.

Bij sporten en beweging maakt u adrenaline aan, hierdoor gaat het hard sneller kloppen en gaat u sneller ademhalen. Maar bij chronische hyperventilatie krijgt u deze symptomen van kortademigheid en druk op de borst dus ook in ruststand. Dit wordt veroorzaakt door angst en stress.

Wat te doen bij symptomen van chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie wordt dus veroorzaakt door (chronische) stress. Zo krijgt u steeds weer last van de verschillende symptomen. Probeer rustig te ademen wanneer er een aanval aankomt en probeer u zelf af te leiden. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen. Ga ook na waar de stressreactie vandaan komt, en probeer deze factoren uit de weg te gaan. Ook bepaalde therapieën kunnen helpen bij symptomen van chronische hyperventilatie wanneer het u zelf niet meer lukt om de klachten te verminderen.