Adfunding
Image default
Zorg

Wilsverklaring voorbeeld gebruiken

Een wilsverklaring voorbeeld is een document waarin je vastlegt welke medische behandelingen je wilt dat artsen je geven of juist niet. Je zet dat schriftelijk op papier voor het geval dat je het zelf niet meer kunt aangeven, ofwel voor het moment dat je wilsonbekwaam bent geworden. Vaak denken mensen dan aan ouderdomsziekten of aan een ongeneeslijke ziekte, waardoor de noodzaak ineens ontstaat om dingen te regelen. Toch kan het ook gebeuren dat je plotseling wilsonbekwaam wordt en dan geen medische beslissingen kunt nemen en ze voor je worden genomen. We gunnen het natuurlijk niemand, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kun je in een kettingbotsing terecht komen en ernstig gewond raken. Als je specifieke wensen hebt rondom medische behandelingen raden we je dan ook aan om een verklaring op te stellen en niet te wachten tot het te laat is. In dit artikel laten we je stap voor stap zien wat je kunt vastleggen in een wilsverklaring.

Hoe kan ik een wilsverklaring voorbeeld gebruiken?

Je hoeft als je specifiek wensen hebt op medisch vlak niet een hele wilsverklaring zelf te maken. Met een wilsverklaring voorbeeld heb je een mooie basis die je kunt aanvullen en invullen zodat het past bij jouw persoonlijke situatie. Dat scheelt een hoop werk en zo weet je zeker dat de verklaring ook nageleefd wordt. In de wilsverklaring leg je naast je gegevens vast welke behandelingen jij niet wilt mocht je wilsonbekwaam worden en het zelf niet meer aan kunnen geven. Zo kun je vastleggen wat je wilt dat artsen doen als je ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. Daarbij mag jij zelf aangeven hoe dat lijden er voor jou uit ziet. Je kunt aan de wilsverklaring een euthanasieverklaring koppelen als je die wens hebt.

Kan ik een wilsverklaring wijzigen?

Als je aan de hand van een wilsverklaring voorbeeld jouw eigen versie hebt gemaakt en ondertekend geef je deze af bij de huisarts. Deze legt hem vast in jouw medisch dossier zodat bekend is wat jij wel en niet wilt. Je kunt de verklaring altijd nog wijzigen. Zorg er dan wel voor dat je arts daarvan op de hoogte is en de nieuwste versie heeft van de verklaring. En denk er aan om je verklaring te ondertekenen. Een wilsverklaring eindigt bij overlijden of als je de verklaring herroept. Na het herroepen van de verklaring kun je een nieuw document opstellen.

Wie moet ik op de hoogte stellen van een wilsverklaring voorbeeld?

Als je een wilsverklaring opstelt is het van belang dat je huisarts op de hoogte is en de verklaring in je medisch dossier opneemt. Dan weten alle medici van je wensen. Daarnaast is het aan te raden om je wilsverklaring voorbeeld te bespreken met je naasten zoals je partner en kinderen. Zo komen zij niet voor onaangename verrassingen te staan op momenten die toch al moeilijk zijn. Daarnaast kunnen zij, als jij er niet toe in staat bent, de artsen herinneren aan je wensen die op papier staan. Dat kan een hoop gedoe voorkomen.