Adfunding
Image default
Zorg

Verschil fysiotherapie en chiropractie.

Heb je lichamelijke klachten dan kun je naar een fysiotherapeut gaan. Er zit altijd wel een fysio bij jou in de buurt. Woon je in bijvoorbeeld in Tilburg? Zoek dan op internet naar fysiotherapie tilburg en je komt genoeg praktijken tegen in jouw omgeving. Naast de fysio, kun je met sommige klachten ook bij een chiropractor terecht. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen fysiotherapie en chiropractie? We leggen het uit.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode gericht op het verhelpen van lichamelijke klachten met betrekking tot spieren en gewrichten. Een fysiotherapeut kan helpen het lichaam beter te laten functioneren door verschillende behandelingen, het geven van oefeningen of andere ondersteunende maatregelen zoals tape. Het aanbod aan behandelingen kan variëren van massage tot aan shockwave therapie, dry needling of ademhalingsoefeningen. 

Wat is chiropractie? 

Chiropractie is een geneeswijze gericht op de wervelkolom. Door middel van een gedoseerde, mechanische impulsen uitgevoerd in de vorm van druktechnieken moeten hiermee communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de wervelkolom opgeheven worden. Je kunt bij een chiropractor terecht met bijvoorbeeld rug en nekklachten, pijn in de heup of andere gewrichtspijnen. 

Verschil tussen fysiotherapie en chiropractie.

Nu we weten wat een fysiotherapeut en chiropractor doen wordt het tijd om wat verder in te gaan op de verschillen. Wanneer ga je naar een fysio en wanneer naar een chiropractor? Beiden specialisten richten zich op het menselijk bewegingsapparaat. Hierbij richt een fysiotherapeut zich met name op de spieren en op de houding. Een chiropractor richt zich vooral op de wervelkolom. Qua opleiding zit er ook verschil tussen een fysiotherapeut en een chiropractor. Zo is een chiropractor ook opgeleid om röntgenfoto’s en scans te kunnen beoordelen. Een erkende chiropractor is academisch geschoold, terwijl de opleiding fysiotherapie wordt gegeven op HBO-niveau. Voor veel klachten kun je bij zowel de fysiotherapeut als de chiropractor terecht. Al zal je voor veel sportblessures of spiergerelateerde klachten uiteindelijk toch bij de fysiotherapeut terechtkomen. Controleer hoe dan ook altijd, naar welke praktijk je ook gaat of het gaat om een erkende fysiotherapie of chiropractie praktijk en laat je niet zomaar door iedereen behandelen.

https://www.medifitfysiotherapie.nl/locaties/fysiotherapie-tilburg/