Adfunding
Image default
Zorg

Revalidatie bij de fysiotherapeut na een breuk in de heup

Heupfracturen komen zeer vaak voor bij oudere bevolkingsgroepen en hebben aanzienlijke negatieve gevolgen voor het individu en de samenleving die voor hen zorgt. Jongere mensen breken wel de nek van het dijbeen, maar het is bij ouderen met een zekere mate van osteoporose dat het overweldigende aantal van deze verwondingen optreedt.

Als de breuk in het dijbeen wordt geraakt (samengeduwd) of naar beneden gaat en er weinig kans is op verlies van bloedtoevoer naar het bovenste dijbeen zodat de breuk in situ kan worden hersteld of conservatief kan worden achtergelaten om te genezen. Als de breuk door de hals van het dijbeen gaat en de kans bestaat dat de bloedtoevoer naar de kop verloren gaat, kan de kop worden vervangen door een half heupgewricht of een hemiarthroplastie.

Wat zal er gaan gebeuren na de heupoperatie bij de fysiotherapeut?

Nadat de operatie is uitgevoerd, zal de fysiotherapeut de dag erna de patiënt beoordelen en zijn mentale toestand controleren, zijn ademhalingstoestand en zijn vermogen om zowel het onaangetaste als het geopereerde been te bewegen, in de gaten houden. Als de operatieve instructies dit aangeven, zal de fysiotherapeut de patiënt met een assistent gaan opstaan. Vaak kan dit al gebeuren bij een praktijk in de buurt. Woon je in Eindhoven bijvoorbeeld, dan kun je gemakkelijk zoeken op fysio Eindhoven om erachter te komen welke praktijken er beschikbaar zijn.

De patiënt wordt naar de rand van het bed bewogen en gaat daar een tijdje zitten om zijn of haar toestand te beoordelen. Patiënten voelen zich vaak duizelig, hebben pijn of zijn bang om op te staan, dus de fysio kan gewoon werken aan een zitbalans om een gevoel van veiligheid te stimuleren, waarbij de patiënt een tijdje in een stoel zit.

Lopen is erg belangrijk tijdens de revalidatie

Vanaf dit punt gaat het om het lopen met een frame, het beste hulpmiddel om te kiezen of de patiënt moeite heeft om op te staan. Een typisch looppatroon is om het frame naar voren te bewegen, het geopereerde been op het frame te zetten en dan het andere been omhoog te brengen terwijl men wat gewicht op het frame neemt.

Door regelmatig te oefenen, uit te zitten en deel te nemen aan normale activiteiten zoals naar de badkamer gaan en zich aan te kleden, wordt de patiënt naar de normaliteit gebracht. Het heroriënteren van een bejaarde naar de normale activiteiten van het dagelijks leven is van vitaal belang, omdat deze ernstig kunnen worden verstoord door de breuk en de opname in het ziekenhuis.

De fysiotherapeut heeft goed zicht op het revalidatie proces

De fysio zal de status van de patiënt blijven volgen en een grotere mobiliteit stimuleren totdat de patiënt wordt ontslagen. Veel patiënten hebben weinig inbreng als ze eenmaal weer thuis zijn, maar zouden waarschijnlijk kunnen profiteren van revalidatiecursussen om hun spierkracht, balans, coördinatie, looppatroon en uithoudingsvermogen te verbeteren onder toezicht van een fysiotherapeut.

https://www.cbtfysio.nl/uploads/srxcAFsM/TrainingbijCOPDDMenvermoeidheid.pdf