Adfunding
Image default
Rechten

Wat is een TOM-zitting?

Een TOM-zitting is een zitting waarbij je zonder tussenkomst van rechter in overleg met de Officier van Justitie een straf accepteert, waardoor je niet naar de rechter hoeft. TOM staat hierbij voor Taakstraf Openbaar Ministerie, het wordt ook wel OM-zitting genoemd. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek met de Officier van Justitie om over jouw zaak een afspraak te maken. Bij dit gesprek mag een Tom zitting advocaat je bijstaan, wat verstandig is. Regelmatig wordt een straf opgelegd die een rechter niet zou opleggen. Dit kan omdat een rechter een mindere straf zou geven of omdat er recht is op vrijspraak. Het kan ook dat aangeraden wordt om de straf te accepteren door de Officier van Justitie, omdat de rechter een hogere straf zou opleggen. Dit terwijl je wel een strafblad krijgt.

Strafblad

Een TOM-zitting houdt dus in dat je een straf krijgt, waar geen rechter heeft naar gekeken. Deze straf kan te hoog zijn of onnodig zijn, doordat vrijspraak mogelijk is. Daarnaast levert het ook een schuldig verklaring op de strafblad op, wat gevolgen heeft voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een bepaalde baan in de maatschappij.

 

Advocaat inhuren

Dit laat zien dat het verstandig is om een deskundig advocaat te laten kijken naar de zaak en niet zomaar de straf van de TOM-zitting advocaat te accepteren. Hij of zij kan adviseren om de straf te aanvaarden of juist af te wijzen, waardoor jouw zaak alsnog naar de rechtbank gaat. Dit kan resulteren in een lagere straf of zelfs helemaal geen straf, waardoor jouw strafblad schoon blijft. Heb je al getekend voor de strafbeschikking, dan kan de advocaat je helpen om in verzet te gaan. Dit doet hij of zij door middel van een bezwaar, wat binnen twee weken moet worden gedaan.