Adfunding
Image default
Rechten

Wat doet een strafrechtadvocaat?

De advocatuur is in Nederland een breed en veelomvattend werkterrein, dat tal van specialisaties kent. Een van de deelgebieden waar advocaten zich mee bezighouden, is het strafrecht. Maar wat valt er precies onder het strafrecht. En welke taken heeft een strafrechtadvocaat die in Altena of ergens anders actief is? In dit artikel geven we je de antwoorden op deze vragen.

Wat valt er juridisch gezien onder het strafrecht?

Het strafrecht is een speciaal juridisch terrein, waarbij er sprake is van een kwestie tussen Nederlandse burgers en de overheid. Het gaat in dit vakgebied om burgers die overheidswetten overtreden en daarom strafbaar zijn. Voorbeelden van zaken die met het strafrecht te maken hebben zijn moord, diefstal, geweldpleging, drugsmisbruik, gevaarlijk rijgedrag of vandalisme. In dit soort situaties wordt de Nederlandse wet overtreden en is iemand, indien zijn of haar schuld aangetoond kan worden, strafbaar.

Wat zijn de belangrijkste taken van een strafrechtadvocaat?

De belangrijkste taak van een strafrechtadvocaat in Altena is om het belang van zijn cliënt(en) tijdens een strafrechtzaak zo goed mogelijk te dienen. Een strafrechtadvocaat helpt zijn cliënt in strafrechtelijke geschillen, van het begin (het verhoor of de aanklacht) tot het eind (de rechtszaak zelf, de uitspraak van de rechter en eventueel een hoger beroep).

Een advocaat helpt zijn cliënt bij het doornemen van het strafdossier voorafgaand aan een rechtszaak, geeft hem of haar advies over wat er wel of juist niet tijdens een politieverhoor gezegd moet worden, voet de verdediging in de rechtszaal en probeert uiteindelijk om zijn cliënt vrijgesproken te krijgen ofwel de straf zo laag mogelijk te laten uitvallen. Na een rechtszaak verlenen strafrechtadvocaten nazorg en kunnen ze bijvoorbeeld adviseren om in hoger beroep te gaan.

Neem contact op met een strafrechtadvocaat bij jouw in de omgeving

Ben je betrokken geraakt bij een strafrechtzaak, bijvoorbeeld omdat je aangeklaagd wordt voor een strafbaar feit? Of omdat je zelf een ander voor de rechter wilt dagen? Dan wil je vast meer weten over de voordelen die een strafrechtadvocaat in Altena, Heusden of in jouw direct omgeving je kan bieden. Het is slim om dan een advocaat bij jou in de omgeving te zoeken en een vrijblijvend adviesgesprek of kennismakingsgesprek aan te vragen. Je krijgt dan alles te weten wat je wilt en nodig hebt!