Adfunding
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe werkt het taxeren van een boot?

Iets taxeren betekent dat je een waardebepaling laat doen van een object wat je bezit. Het wordt bij huizen gedaan, maar ook bij boten en kunstwerken. Er zijn verschillende momenten waarop je een taxatie van je boot nodig hebt. Wij leggen je uit wanneer precies en hoe zo’n process precies gaat bij een boot

Een officiële taxatie

Een boot taxeren doe je dus wanneer je wil weten hoeveel je boot waard is. Er wordt onder andere gekeken naar het type schip, de werf en de leeftijd. Verder wordt ook de uitrusting van de boot gecheckt en algehele en technische staat van het onderhoud. Meestal is een taxatie vereist bij  inkoop of verkoop en het wordt gedaan door een expert die daar bevoegd voor is. Bij sprake van inkoop is het slim een boot te taxeren om te bepalen of de prijs die er gevraagd wordt wel redelijk is. In het geval van verkoop is je boot taxeren slim zodat je weet wat hij waard is, wat je zal helpen bij het bepalen van een prijs. Je kunt je boot verkopen met Jachtmakelaardij Kappers, zij kunnen ook je boot een officiële taxatie geven. Dit is niet alleen bij inkoop en verkoop nodig. Het kan ook zijn dat er sprake is van (her-)verzekering. Een officiële taxatie is dan nodig om te bepalen hoe hoog de premie moet zijn, zodat je de juiste vergoeding krijgt in geval van schade of diefstal. Er is ook een officiële taxatie nodig bij een echtscheiding, overlijden of financiering.

Process

Als er al een taxatie op de boot zit die op de naam staat van de eigenaar en maximaal twee jaar oud is dan is een nieuwe taxatie niet nodig. Een taxatie kan ter plekke of op afstand gedaan worden. Bij een taxatie op afstand moet er een vragenlijst en foto’s worden opgestuurd. Binnen een maand na ontvangst wordt het taxatierapport naar je opgestuurd, deze is dan vijf jaar geldig. De kosten zijn lager dan een taxatie ter plekke, maar een taxatie op afstand is niet mogelijk bij elke boot en de waarde van de boot mag niet hoger zijn dan 100.000,-. Bij een taxatie ter plekke komt er een bevoegde expert langs om te oordelen over de waarde van de boot. Ook deze taxatie is vijf jaar geldig.

De kosten van een taxatie betaal je altijd zelf.