Adfunding
Image default
Eten en drinken

Waarom zoveel mensen van witte wijn houden

Als het om wijn gaat, staat rode wijn meestal bovenaan de lijst van gezondheidsvoordelen. Het bevat veel meer antioxidanten dan witte wijn. Hoewel het niet dezelfde krachtige antioxidanten bevat als rode wijn, draagt het bij aan dezelfde gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van je risico op hartaandoeningen.

Witte wijn wordt voornamelijk gemaakt van witte druiven en is bij verschillende winkels en supermarkten te koop. Waaronder de Aldi. De schil en de pitten worden van het sap gescheiden en gist wordt toegevoegd voor de gisting. Hij heeft een lichte, knapperige, fruitige smaak en aroma. Rode wijnen worden gemaakt van donkerder rode en zwarte druiven met een rijkere smaak en tannine.

De meeste wijnliefhebbers zweren bij het drinken van alleen rode wijn. Maar wacht! Voordat je naar een wijnproeverij gaat, bij deze vijf redenen waarom je van witte wijn zou moeten houden.

1. WITTE WIJNEN ZIJN GEZOND

Naast het verlagen van het risico van hart-en vaatziekten, kan het drinken van witte wijnen helpen de longen te beschermen, volgens een studie van de Universiteit van Buffalo. De meeste mensen die met dieeten bezig zijn drinken ook witte wijn om zo de extra kilo’s kwijt te raken, er zijn mensen die hier resultaten van zien. Dat is een positief voordeel toch? Maar deze voordelen kunnen alleen worden bereikt door matig te drinken. Als je het drinkt voor de gezondheidsvoordelen, raadpleeg dan eerst een arts, want wijn drinken is misschien niet veilig voor je.

2. WITTE WIJNEN KUNNEN PAREN DE MEESTE VOEDINGSMIDDELEN

Witte wijnen kan goed combineren met het meeste voedsel dat je eet, afgezien van zeevruchten. Waarom is witte wijn een goede combinatie? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste is de meeste tannine in rode wijn bitter. Bepaalde gerechten, zoals groenten, kunnen de bitterheid accentueren, wat een onaangename combinatie oplevert. Dierlijke vetten zijn de beste compensatie voor tannine, dus rode wijn is perfect te combineren met vlees. Het soort vlees waar je de wijn bij drinkt staat het combineren niet in de weg, omdat het is gebaseerd op de textuur, smaken en kruiden van het voedsel.

Ten tweede hebben witte wijnen een hoger zuurgehalte en een lagere pH dan rode wijnen. Zuurheid vermindert de kruidigheid en vetten van voedsel, waardoor een meer evenwichtig gerecht ontstaat. Ook kan de hogere zuurgraad in witte wijn je gehemelte reinigen en je een verfrist gevoel geven. Tenslotte gaat alcohol niet goed samen met pittig eten. Omdat witte wijn minder alcohol bevat dan rode, zal het de hitte van pikantheid minder versterken. Een goed voorbeeld van een witte wijn bij pittig eten is een gekoelde Chenin Blanc.

3. WITTE WIJNEN ZIJN VEELZIJDIGER

Rode wijnen zijn meestal niet een veelzijdige drank. Het drinken van een volle rode wijn buiten een warme dag is onaangenaam. De meeste witte wijnen worden idealiter gedronken tussen 10 en 20 graden, maar veel volle witte wijnen zijn heerlijk op kamertemperatuur. Witte wijnen worden niet langer vergist op druivenschillen, en ze hebben niet veel tannines, wat rode wijnen wel hebben. Ze hoeven ook niet met voedsel gecombineerd te worden om van hun volle smaak te genieten. Geniet dus van je witte wijn en proef hem met plezier!

4. WITTE WIJNEN HEBBEN EEN LAGERE PRIJS

Over het algemeen is rode wijn duurder dan witte. Een van de redenen waarom witte wijn een lagere prijs hebben, is dat er minder eikenhout wordt gebruikt bij het maken van witte wijn. Als een wijn wordt vergist in een vat, is het vaak een gebruikt vat zonder eikensmaak. Een ander punt is dat witte wijn sneller op de markt komt; meestal rijpen ze minder dan zes maanden. Tenslotte is er minder vraag naar witte wijn dan naar rode. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals voor sommige witte Bourgognes en Californische Chardonnays.

5. WITTE WIJNEN HEBBEN VEEL VARIËTEIT

Witte wijnsoorten zijn niet alleen Chardonnay, Sauvignon Blanc, Moscato, en Pinot Grigio. Er zijn verschillende andere variëteiten die je kunt verkennen in je volgende wijnproeverij of wijngaard tour.