Adfunding
Image default
Energie

Voordelen reinigen zonnepanelen

Gezien we in een land wonen waar het erg vaak regent, komt het niet altijd in je op om je zonnepanelen schoon te maken. Maar regen alleen is niet genoeg. Wil je het meeste uit je zonnepanelen halen? Dan is het belangrijk dat je deze regelmatig onderhoudt.

Waarom belangrijk? Vaak denken mensen dat na het installeren van zonnepanelen je er niet meer naar hoeft om te kijken, maar niets is minder waar. Dat wil niet zeggen dat je er veel inspanning in moet steken, maar een minimale onderhoud zorgt er wel voor dat je het meest kan genieten van je zonnepanelen. Wanneer de toplaag volledig vrij is van vuil kan er het meeste zonlicht opgevangen worden en omgezet worden naar elektriciteit. Doordat je zonnepanelen in de buitenlucht staan, kan het al vrij snel voorkomen dat er een stoflaag zich op je zonnepanelen vormt. Daarnaast kunnen er ook bladeren door de wind op je zonnepanelen terechtkomen. Deze kunnen allemaal ervoor zorgen dat je niet het beste rendement behaalt met je zonnepanelen.

Alleen regen is niet genoeg! Het regenwater maakt de zonnepanelen wel degelijk schoon, maar dit is niet genoeg om de zonnepanelen in goede conditie te behouden. Dit omdat regenwater zelf ook vuil kan bevatten. Daarnaast hebben we vaak flinke winden dat door ons land raast, wat heel vat vuiligheid met zich meebrengt. Denk aan materialen dat door de wind op je zonnepanelen terecht kunnen komen, maar een voorbeeld is ook het Saharazand dat vrijwel jaarlijks een goede laag op onze auto’s vormt. Dit zand komt net zo goed op je zonnepanelen terecht, waardoor ze niet meer de beste resultaten kunnen behalen.

Hoe zonnepanelen dan wel reinigen? Hou er dus rekening mee dat wanneer bovenstaande weersomstandigheden zich voordoen, je in de gaten houdt hoe je zonnepanelen presteren. Als je je zonnepanelen makkelijk kan bereiken, kan je prima zelf je zonnepanelen schoonmaken. Met een zachte borstel ondergedompeld in alleen water kan je voorzichtig over je zonnepanelen gaan. Het is niet nodig om er een schoonmaakproduct bij te gebruiken. Als het gevaarlijk is om je zonnepanelen te bereiken, kan je een paar keer in het jaar een vakman laten komen om je zonnepanelen schoon te maken en ook direct na te kijken op eventuele schade.