Adfunding
Image default
Cadeau

Rubiks kubus


Klassieke Rubik’s Cube 3 × 3 × 3 gemonteerd

Originele verpakking van de Hongaarse Rubiks kubus, 1982

5 × 5 × 5 (kubus van professoren)

4 x 4 x 4 (Rubik’s Revenge, Master Cube)

2 × 2 × 2 (Pocket Cube)
De digitale versie van de Rubik’s Cube
De digitale versie van de Rubik’s Cube
Rubiks kubus (ten onrechte Rubiks kubus; oorspronkelijk bekend als de “magische kubus”, Hongaarse bűvös kocka) is een mechanische puzzel die in 1974 is uitgevonden (en gepatenteerd in 1975) door de Hongaarse beeldhouwer en architectuurleraar Ernö Rubik.

De puzzel is een 3 × 3 × 3 plastic kubus (originele versie) met 54 zichtbare gekleurde stickers. De vlakken van een grote kubus kunnen rond de 3 interne assen van de kubus draaien. Elk van de zes vlakken bestaat uit negen vierkanten en is geverfd in een van de zes kleuren, in een van de gebruikelijke kleuropties, in paren tegenover elkaar geplaatst: rood – oranje, wit – geel, blauw – groen. Met gezichtsrotaties kunt u gekleurde vierkanten op veel verschillende manieren opnieuw ordenen. Het is de taak van de speler om “de Rubiks kubus te verzamelen”: door de zijkanten van de kubus te draaien, breng je hem terug naar zijn oorspronkelijke staat, wanneer elk van de vlakken bestaat uit vierkanten van dezelfde kleur.

Aangenomen wordt dat de Rubik’s kubus de leider is onder speelgoed in termen van totale verkoop: er werden wereldwijd ongeveer 450 miljoen Rubik’s kubussen verkocht, zowel originele als verschillende analogen. [Bron niet gespecificeerd 1295 dagen]

De naam “Rubik’s Cube” wordt in de meeste talen van de wereld geaccepteerd, met uitzondering van Duits en Chinees, waar de oorspronkelijke naam “Magic Cube” (Duits Zauberwürfel; Chinees 魔方 Mofan) wijdverspreid bleef, evenals in het Hebreeuws, waar het “Hongaarse kubus” werd genoemd (קובייה הונגרית).
Feedback sturen

 

rubiks cube kopen

 

https://breinbrekers.be