Adfunding
2.adfunding.nl-Main-1000x1000px
Woning en Tuin

Wat houdt dat in: een vonkenvanger?

Huizen die een rieten dak hebben, zijn verplicht om bovenop de schoorsteen een zogenoemde vonkenvanger – ook wel eens aangeduid als vonkengaas – te plaatsen. Eigenlijk geeft de naam van deze accessoires al aan wat een vonkenvanger doet: vonken opvangen die uit de schoorsteen komen. Vonkengaas bestaat uit rvs materiaal en voorkomt dat er vonkspatten op het dak kunnen komen. Dit is met name een risico bij woningen met rieten daken die gebruikmaken van houtkachels of pelletkachels, dus kachel soorten die gebruik maken van de conventionele brandstof hout. Bij dit soort verwarmingsinstallaties kan er snel brandbaar materiaal uit de schoorsteen vliegen en het dak in lichterlaaie zetten. Vonkengaas voorkomt dit.

Veiligheid is niet het enige voordeel van vonkengaas

Natuurlijk gaat iedereen voor optimale veiligheid als het aankomt op brandveiligheid in en rond de woning. Een vonkenvanger kan daaraan een grote bijdrage leveren. Maar dit is niet het enige praktische nut van vonkengaas. Deze accessoires voor op de schoorsteen hebben namelijk nog meer te bieden. Zo kun je kiezen voor een mechanische vonkenvanger, die zorgt voor extra luchtcirculatie. Hierdoor brandt de kachel efficiënter en wordt CO2-lucht nog beter afgevoerd. Een ander interessant pluspunt van vonkengaas is het feit dat het rookkanaal cq. de schoorsteen hiermee goed afgesloten wordt. Dit voorkomt dat er diertjes in de schoorsteen kruipen, bijvoorbeeld vogeltjes die denken een nest in de schoorsteen te moeten bouwen. Ook houdt een vonkenvanger neerslag tegen, zoals regen en sneeuw.

Een vonkenvanger op maat

In onze webwinkel vind je stijlvolle vonkenvangers voor jouw woning. Bekijk nu ons brede aanbod en bestel tegen een aantrekkelijke prijs jouw vonkengaas bij dé frisse lucht-specialist van Nederland!

 

Gerelateerde artikelen

Wat te doen bij een lage waterdruk in huis?

Slotenmaker Amstelveen inschakelen

Jouw huis opknappen met een verlaagd plafond