Adfunding
Image default
Woning en Tuin

Hoe vaak moet eikenhout worden geolied?

Er is geen vaste regel voor hoe vaak een eiken tafel moet worden geolied. De doorslaggevende factor is de mate van gebruik. Als het oppervlak van uw tafel ruw aanvoelt of de kleur vervaagt, moet u de bescherming vernieuwen. Als vuistregel raden wij aan een eettafel om de 6 maanden in te oliën.

Welk hout te combineren met eik?
Een natuurlijk geoliede eiken tafel heeft meestal het typische goudbruine oppervlak van zuiver hout. Maar waarmee kun je dit eikenhout het beste combineren? Zoals het gezegde gaat, zo gaat met zo. Daarom is het raadzaam eikenhout met eikenhout te combineren. In het algemeen kunnen houtsoorten worden onderverdeeld in de kleuren “licht”, “rood”, “bruin” of “donker”. Daarom kunt u nadenken over welke combinatie u het beste bevalt. Er wordt echter gezegd dat u nooit meer dan drie houtsoorten moet combineren. De eenvoudigste manier is om houtsoorten te mengen die qua kleur verwant zijn en dus bijvoorbeeld verschillende tinten rood te gebruiken. Bovendien kunt u spelen met contrasten en bijvoorbeeld “walnoot” en “eiken in witte look” combineren. Zo krijg je een visueel harmonieus “Zwart en Wit” mengsel.

Welke vloer past bij het eiken?
Net als bij de combinatie van verschillende houtsoorten geldt ook hier: dezelfde houtkleuren gaan altijd goed samen. Vakkundig gebruikte contrasten van lichte en donkere houtsoorten zijn perfect om accenten te leggen. Een donkere vloer in moeraseik gaat bijvoorbeeld heel goed samen met lichtere eiken meubelen. U kunt hier verdere accenten zetten met bijpassend woontextiel.

Hoe wordt eikenhout gerookt?
Het rookproces geeft de eiken tafel een donkerder kleur, terwijl tegelijkertijd de natuurlijke structuur van het hout behouden blijft. Zo krijgt u een samenhangende eikenkleur die zijn natuurlijkheid perfect bewaart. Voor het roken van eikenhout wordt het massieve hout samen met ammoniak onder een deksel (meestal een vel folie) opgeslagen. De natuurlijke looizuren van het eikenhout reageren met de ammoniak en het hout wordt donkerbruin. Tegenwoordig wordt dit proces zelden of nooit meer toegepast. In plaats van te roken, worden tegenwoordig lakken, beitsen of andere oppervlaktebehandelingen gebruikt.

Wat is gekalkte eik?
Gekalkt eiken is een speciaal oppervlaktebehandelingsproces. Bij dit procédé worden de poriën wit gekleurd, waardoor een licht/donker effect ontstaat tussen de poriën en de gesloten delen van de korrel.

Wat is ruw gezaagd eiken?
Eiken ruw gezaagd wordt gekenmerkt door de nog zichtbare sporen van het zaagblad. Dit geeft het eikenhout een geheel nieuwe look en is de laatste tijd erg trendy. Als u aan het oppervlak voelt, zult u de lichte inkepingen opmerken. Voor een tafelblad raden wij aan geen ruw gezaagde afwerking te gebruiken, omdat dit het schoonmaken bemoeilijkt.

https://www.tafels99.nl/