Adfunding
Image default
Woning en Tuin

Hoe bepaalt de taxateur de waarde van een woning?

Je wilt een hypotheek aanvragen, maar daarvoor heb je eerst van te voren een taxatierapport voor nodig. Het is namelijk verplicht om een taxatierapport voor jouw woning te hebben als je een hypotheek wilt aanvragen. Laat je huis daarom taxeren. Maar waar wordt er nou allemaal naar gekeken door een taxateur? Lees het artikel verder om erachter te komen. Zo weet je zelf ook wat je kan verwachten wanneer er een taxateur langs komt.

Een taxatie voor een woning

Als je een huis heb gekocht of gaat kopen is het slim om het huis te laten taxeren. Tijdens een woningtaxatie gaat een taxateur de waarde van de woning met de totale oppervlakte berekenen. Dit taxatierapport is nodig wanneer je een hypotheek wilt aanvragen voor je woning. Jouw hypotheek wordt namelijk gekoppeld aan de waarde van de woning. Je mag namelijk maar 100% van de woningwaarde lenen. Een woning die een lager waarde heeft dan de koopsom wil je natuurlijk liever niet. Jij hebt liever geen extra kosten bij het kopen van een huis. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel de waarde huis is vóór je gaat bieden op een huis. Een taxatie is verplicht wanneer je een hypotheek wilt en je dient er dus geld voor te betalen. 

Hoe wordt de waarde van de woning bepaald?

Tijdens een woning taxatie wordt er gelet op bepaalde dingen. Denk aan: type woning, bouwjaar, oppervlakte, de staat van het huis en de omgeving van de woning. De woningwaarde is niet altijd hetzelfde als de vraagprijs. die kan hoger of lager liggen. De waarde van het huis gaat voor een kopen niet altijd over de ligging en de stenen, maar is vaak meer gebaseerd op gevoel. Als het voor jou gevoel je droomhuis is dan ben je er al gauw in staat om er meer voor te betalen. Ook speelt de duurzaamheid van de woning mee. Hoe duurzamer jouw huis is hoe meer hij in waarde stijgt. 

Wat zegt de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde geeft een aanduiding aan van wat het huis waar is. Dit is alleen niet betrouwbaar wanneer je de exacte woning waarde wilt vaststellen. De gemeente legt de WOZ-waarde vast en er wordt dan alleen gekeken naar de oppervlakte en de ligging. De WOZ-waarde geeft dus niet aan wat de marktwaarde is van de woning. Ook houd de gemente geen rekening met enkele nieuwe verbouwingen. Door verbouwingen kan de woning waarde stijgen. Ga dus niet van de WOZ-waarde van de gemeente uit.