Adfunding
Image default
Mode en Kleding

Waarom kiezen voor biologische kleding?

Wat jaren geleden als “ondraagbaar” en “uncool” werd beschouwd, heeft nu een geheel nieuwe look gekregen. Ecokleding en duurzame kleding is niet meer weg te denken uit de kledingindustrie, of het nu gaat om een klein designlabel of een groot kledingbedrijf.

De term ecokleding overlapt qua definitie met soortgelijke termen als eco-mode, eco fashion of natuurlijk textiel. Deze begrippen zijn algemener en omvatten, wanneer zij zuiver worden uitgelegd, niet alleen kleding, maar bijvoorbeeld ook accessoires zoals tassen of stoffen tassen die van natuurlijke grondstoffen zijn vervaardigd.

Ecologische kleding wordt gemaakt met behulp van hoogwaardige grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld. Ook de herbruikbaarheid en de biologische afbreekbaarheid van de grondstof is een belangrijk criterium.

Waar is biologische kleding van gemaakt?
Dit kan het veel gebruikte biologische katoen zijn, dat aantoonbaar door certificering afkomstig moet zijn van productie zonder gebruik van alle landbouwchemicaliën zoals pesticiden, herbiciden. Voorts is het gebruik van genetische manipulatie niet toegestaan.

Anderzijds kunnen ook andere hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt, zoals linnen, dat wordt gewonnen uit de vlasplant. Linnenvezel kan fijn worden gesponnen en is zeer geschikt voor eerlijke kleding. Linnenvezel is niet erg gevoelig voor vuil en bacteriën en is van nature antibacterieel. Andere mogelijke grondstoffen zijn lyocell, een op cellulose gebaseerde grondstof die op de markt wordt gebracht onder de naam Tencel , alsmede viscose en modal.

Deze worden natuurlijke synthetische vezels genoemd omdat zij, in tegenstelling tot synthetische vezels op basis van aardolie, worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof hout. Daarnaast is er ook de snelgroeiende bamboe in de vorm van bamboevezels en traditionele hennepvezels. Bamboe- en hennepvezels worden nu op grote schaal gebruikt, bijvoorbeeld in overhemden en riemen.

Voor eco-kleding worden ook steeds meer natuurlijke of bijna vergeten vezels van andere toepassingsgebieden overgebracht naar het gebied van de kleding. Een grondstof die wordt beschouwd als de lichtste natuurlijke holle textielvezel ter wereld is kapok. Kapokvezels zijn moeilijk te spinnen en worden vaak gebruikt in mengsels met andere vezels.