Adfunding
Image default
Hobby en vrije tijd

Wandelen naar Machu Picchu

Machu Picchu werd wereldberoemd na de komst van professor en antropoloog Hiram Bingham in 1911, die de site promootte via zijn connecties met de Yale University, de National Geographic Society en de Peruaanse regering, zodat hij het archeologische complex kon gaan bestuderen. Hiram Bingham was echter niet de ware ontdekker van Machu Picchu. De bewoners van de regio wisten al honderden jaren eerder van het bestaan ervan. Tegenwoordig kun je via de Inca Trail naar Machu Picchu wandelen. De experts Bookatrekking.com, een boekingsplatform voor wandel- en trekking expedities weten alles over deze pittige trektocht. 

Machu Picchu, gebouwd in de vijftiende eeuw, kan tegelijkertijd hebben gediend als centrum van aanbidding, plaats voor astronomische observatie, en als rustplaats van de koninklijke familie van de Inca Pachacutec, stichter van het Inca Rijk, of Tahuantinsuyo. Anderen geloven dat de Citadel van Machu Picchu een luxueus en goed onderhouden mausoleum van de Inca Pachacutec was. “Gebaseerd op de grootte van de citadel van Machu Picchu, leefden er tussen de 200 en 300 mensen van een hoge sociale rang”, vertelt Sierd van der Bij, een van de trekking experts van Bookatrekking.com. “Je kunt ook met de trein van Cusco met je Machu Picchu tickets in de broekzak, maar als je het goed wilt doen, doe je de Inca Trail of de Salkantay Trek eerst.” 

De Inca Trail loopt vier dagen lang dwars door de Andes over de oude paden van de Inca’s (die het wiel niet kenden, dus er zijn veel trappen). Pittig, maar het is de moeite waard om de Camino del Inca ten minste één keer in het leven te bewandelen! Door de toeristische drukte van de laatste jaren en de enorme belasting van het pad en het milieu, zijn er vergunningen in het leven geroepen. Er mogen nu maar 500 mensen per dag op de Inca Trail. “Dat is inclusief je gids en porters”, vertelt Van der Bij. “Permits kunnen snel uitverkopen. Daarom zijn alternatieven als de Salkantay Trek en de Inca Jungle Trek in de afgelopen jaren zo populair geworden. Geen permits, alle vrijheid en minstens zo mooi. Misschien zelfs mooier.”