Adfunding
Image default
Gezondheid

Zelfvertrouwen in tijden van stress

Het is normaal om af en toe iets van stress te voelen. Denk hierbij aan dat je te laat lijkt te komen voor je afspraak of als je werkstuk niet op tijd klaar lijkt te zijn. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.. Waarom heeft de ene persoon snel last van stress en lijkt de ander altijd koelbloedig te zijn?

Stress kan te maken hebben met vele factoren. Zo kun je stress ervaren op je werk, op school of bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en alles nog moet inpakken. Zoals al gezegd heeft iedereen wel eens last van stress maar de meeste mensen zijn het na een paar uur alweer kwijt.

Wat als je heel vaak last hebt van stress en dat het lijkt alsof het je leven gaat beheersen? Stress en zelfvertrouwen hebben erg veel met elkaar te maken.

De meeste mensen die stress ervaren hebben ook last van een bepaalde mate van onzekerheid.

Hoe ontstaat stress?

Misschien weet je wel hoe stress ontstaat. Toch is normale stress anders dan stress die voortkomt uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Stress dat voortkomt uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Misschien heb je het idee dat iedereen beter is dan jou, zowel in je werk als privé.

Je hebt het gevoel niet waar te kunnen maken van wat anderen van je verwachten Kenmerkend hoe stress uit onzekerheid ontstaat zijn de volgende situatieschetsen:

 • Iemand zegt iets en jij denkt meteen dat je iets fout hebt gedaan en dat het aan jou ligt.
 • Je twijfelt vaak aan jezelf, kan ik dat wel.. doe ik het wel goed.. etc.
 • Spanning in je buik als je dingen moet doen,die je niet denkt te kunnen
 • Opzien tegen dingen die je nog niet bereikt hebt.
 • Je merkt niet dat je complimenten krijgt, je focust je teveel op het negatieve

Ervaar jij teveel stress?

Teveel stress is niet goed voor ons lichaam en onze geest. Je kunt je van stress behoorlijk ziek voelen ook kun je de meest uiteenlopende klachten ervaren. Iets dat je niet wilt. Stress heb je in veel verschillende gradaties. Van chronische stress (zeer ernstig) tot lichte stress (gematigd ernstig). De laatste vorm ervaren we allemaal wel eens.

Op het werk, thuis, als het ons net even teveel wordt en we het overzicht dreigen te verliezen. De mensen die het meest last hebben van stress en zelfs het gevaar lopen om in een depressie te raken zijn mensen met minder zelfvertrouwen. Ze hebben moeite om ‘Nee’ te zeggen als ze iets niet willen omdat ze bang zijn een ander af te vallen. Ze durven niet goed voor hun mening op te komen en kroppen vaak dingen op.

Hier gaat het vaak mis. Als je teveel opkropt barst uiteindelijk de bom met alle gevolgen van dien. Maar hoe kun je dit vermijden?

Lees snel verder op hier achter te komen:

Tips tegen stress

 1. Richt je vanaf vandaag veel meer op de successen die je in je leven behaald hebt.
  Denk er weer aan terug en ervaar het fijne gevoel wat je toen had
 2. Kijk naar je positieve en sterke vaardigheden.
  Iedereen heeft positieve vaardigheden. Focus je op die van jou en denk er aan als je, je in een situatie minder voelt dan een ander
 3. Probeer niet teveel na te denken bij dingen die fout zijn gegaan.
  Iedereen maakt fouten, relativeer en ga door. Als je het moeilijk vind om dit uit je hoofd te zetten, schrijf het dan van je af.

Creëer zo meer zelfvertrouwen!

Het creëren van meer zelfvertrouwen klinkt misschien makkelijker dan dat het is. Maar als jij de juiste dingen doet is het mogelijk om een stuk zelfverzekerder te worden. Hierdoor zul je minder last hebben van stress, je kunt dingen makkelijker van je af zetten en durft ‘nee’ te zeggen als je iets niet wilt. Stress en zelfvertrouwen hebben dus veel met elkaar te maken.

Wil jij Nooit meer zorgen of stress??

Het kan ook zo zijn dat je bij jezelf denkt, maar ik heb eigenlijk geen last van onzekerheid. Ik heb gewoon stress waar ik graag voor altijd van af wil. Stress en zelfvertrouwen hebben niet in alle gevallen met elkaar te maken. Soms kan het zo zijn dat iemand die van zichzelf enorm zelfverzekerd is toch last krijgt van stress.

Het leven is te mooi om telkens stress en zorgen te ervaren.