Adfunding
Image default
Eten en drinken

Nederlandse “oorlogsfrietjes” leiden smaakpapillen naar de overwinning

Patatje oorlog (ook bekend als friet oorlog, oorlogsfrietjes of oorlogschips) is een Indo-Nederlands straatvoedsel dat voornamelijk wordt gemaakt van friet. “Patatje” is Nederlands voor “friet” en “oorlog” is Nederlands voor “oorlog”. Het vertaalt zich dus direct naar ‘frietoorlog’.

Wat zijn oorlogsfrietjes?

Het zijn frietjes bedekt met mayonaise en pindasaus in Indonesische stijl, vervolgens gegarneerd met rauwe in blokjes gesneden uien.

Waarom Indonesische saus? Om dat uit te leggen, moeten we een snelle blik werpen op de Indonesische geschiedenis. Indonesië was eeuwenlang een Nederlandse kolonie (van 1605-1945). In het begin van de 20e eeuw groeide het belang van het krijgen van onderwijs en veel Indonesiërs migreerden naar Nederland voor scholing. Halverwege de 20e eeuw zorgde de Indonesische industriële revolutie voor de migratie van honderdduizenden Indonesiërs naar Nederland. Deze grote Indonesische bevolking bracht hun eten en smaken met zich mee wat leidde tot vele Indo-Nederlandse fusiongerechten.

Verschillende restaurants en eetgelegenheden in heel Nederland en Nederland hebben hun eigen versies van oorlogsfrietjes, waarvan velen hun eigen sauzen in eigen huis maken. De meest traditionele versie bevat echter alleen de drie hierboven genoemde toppings.

Hoe spreek je het uit?

patatje oorlog uitgesproken als pa-TA-che OR-loch. De 3e lettergreep in patatje loopt een beetje weg en de 2e lettergreep in oorlog klinkt als de “ch” in challah.

Waarom heten ze oorlogsfrietjes?

De eenvoudigste verklaring is dat deze frieten eruitzien als een botsing van verschillende toppings en smaken, alsof ze in oorlog zijn. Dit is echter nogal misleidend omdat deze smaken eigenlijk heel harmonieus samengaan.

Hoe kan ik patatje oorlog maken?

Ondanks hun intimiderende naam zijn oorlogsfrietjes eigenlijk heel gemakkelijk te maken. Bekijk dit eenvoudige recept om erachter te komen wat je nodig hebt om dit internationale streetfood thuis te maken.

ingrediënten

  • 1 pak diepvries frites
  • 1/2 kop mayonaise
  • 1/2 kop pindasaus
  • 1/4 kop in blokjes gesneden rauwe uien

instructies:

  • Bak de frietjes volgens gebruiksaanwijzing.
  • Top met mayonaise, pindasaus en uien.

Genieten van!