Adfunding
Image default
Bedrijven

Wat is een vaccinatiepaspoort en hoe werkt het?

Een jaar geleden was de term vaccinatiepaspoort nog zeldzaam. Tegelijkertijd lijkt de term steeds gangbaarder te worden. Dit is niet verwonderlijk, omdat de Nederlandse overheid momenteel een soort paspoort produceert, kunnen mensen die deelnemen aan een evenement bijvoorbeeld aantonen dat ze zijn ingeënt tegen COVID-19. Maar wat houdt dit precies in en hoe werkt het? Dat lees je hieronder!

Wat is het precies?

Je vaccinatiepaspoort staat in feite in het gele vaccinatieboekje bij de internationale vaccinatiebewijzen waar vaccinaties, zoals gele koorts, DTP, hepatitis A en B worden geregistreerd. Daar kan nu het corona-vaccin aan worden toegevoegd. Dit document is leesbaar in het Engels, Frans en Nederlands en wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit is handig als je op vakantie bent naar landen met gele koorts of DTC, of ​​als je voor werk lange afstanden moet afleggen.

Je ontvangt na uw inenting voor een vakantie een vaccinatieboekje na vaccinaties. Als je dat nog niet hebt gedaan, kun je het boekje online bestellen voor € 8. In Nederland registreert de GGD aanmeldingen in deze brochure, maar dit is voor uw eigen administratie. Er is momenteel geen internationale afspraak over de gele brochure als bewijs van Covid19-vaccinatie.

Hoe werkt het precies?

Na de coronavaccinatie ontvang je een zogenaamde registratiekaart. Dit gedeelte bevat de datum,  productnaam, het batchnummer van het vaccin en de URL naar de bijsluiter. Het RIVM verstrekt ook stickers met deze informatie. De stickers zijn door de GGD op het inschrijfformulier geplakt, maar  kunnen nu  ook op het gele vaccinatieboekje worden geplakt. De GGD raadt aan om uw registratiebewijs goed te bewaren, aangezien de stempel in de gele brochure geen vaccinatiepaspoort is. Mensen die al zijn ingeënt, kunnen ook een stempel krijgen als ze dat willen. Daarvoor moeten ze met hun vaccinatieregistratie en het gele boekje naar de vaccinatielocatie gaan waar ze zijn ingeënt. Er is momenteel in Nederland veel discussie over dit desbetreffende boekje. Er bijvoorbeeld wordt door veel mensen afgevraagd of een dergelijk boekje de vrijheid van mensen indirect inperkt. Vooralsnog blijft een vaccinatieplicht nog altijd uit in Nederland.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/vaccinatiepaspoort/