Adfunding
Image default
Bedrijven

Waarom gezond eten belangrijk is

Wat is een gezond eetschema?

Een gezond eetschema bestaat uit het consumeren van veel voedingstofrijke producten en het verlagen van de inname van fastfood, suikers en andere etenswaren die slecht zijn voor de gezondheid. Een gezond dieet bestaat uit veel eiwitrijke producten, goede koolhydraten, veel vezels en een gezonde balans van macronutriënten. Het volgen van een gezond eetschema heeft naast fysieke gezondheidsvoordelen, ook veel mentale gezondheidsvoordelen. Dit laatste zijn mensen zich niet zozeer van bewust. In de onderstaande alinea’s staan een aantal voorbeelden !!2x bloggerservice – eetschema – Mathijsover de effecten van een gezond eetschema op het brein.

Testosteron

Voeding heeft een belangrijke impact op het testosteronlevel van een man. Testosteron is het mannelijke hormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor groei van de spiermassa. Een gezond eetschema kan het testosteronlevel natuurlijk verhogen. Voor sporters is dit zeer belangrijk aangezien je op deze manier sneller breed wordt en binnen een korte tijd meer spiermassa aan kan maken. Zo zie je maar dat voeding ook indirect invloed heeft op de aanmaak van spiermassa. Testosteron heeft naast de aanmaak van spiermassa nog veel andere belangrijke functies voor het lichaam en de geest. Testosteron heeft directe invloed op iemand zijn libido en gemoedstoestand. Een te laag testosteron kan ervoor zorgen dat je lui wordt, geen motivatie hebt en tijdelijk een verlaagt libido hebt. Niet alleen voeding heeft invloed op het testosteron level, maar sporten is ook een natuurlijke manier waarmee je het kan verhogen.

Serotonine

Serotonine is het hormoon dat ervoor zorgt dat iemand zich blij voelt en lekker in zijn vel zit. Daarnaast is een goede serotoninebalans in de hersenen belangrijk voor een goede nachtrust. Serotonine wordt ’s avonds namelijk omgezet tot melatonine, het hormoon wat zorgt voor een goede nachtrust. Serotonine kan op natuurlijke wijze verhoogd worden door de inname van bepaalde aminozuren. Een daarvan is tryptofaan. Tryptofaan kan je vinden in onder andere rood vlees en tonijn. Slaap je dus slecht of zit je niet lekker in je vel? Probeer dan minstens 1x per week rood vlees te eten en 1x per week tonijn. Daarnaast is het verstandig om je suiker- en cafeïne-inname te verlagen, aangezien dit ook bijdraagt aan een slechte nachtrust en verstoorde serotoninebalans.

https://eetschema.net/