Adfunding
Image default
Bedrijven

Het vervangen van een 1-fase of 3-fase groepenkast

Wanneer u een groepenkast wilt laten vervangen of uitbreiden is het van belang om te weten welke fase groepenkast u in huis heeft. Wij zullen duidelijk bespreken wat een 1 of 3 fase groepenkast precies is en hoe u kunt herkennen welke groepenkast u heeft. Ook bespreken we het gebruik van de meest belangrijke apparaten.

1 fase groepenkast

In de meeste woonhuzien is een 1 fase groepenkast de norm. Voor de meeste huishoudelijke apparaten is een 1 fase groepenkast namelijk voldoende. Een 1 fase groepenkast is voldoende wanneer alle apparaten tegelijkertijd aangesloten minder verbruiken van ongeveer 8000 watt. Een 1 fase groepenkast is alleen niet geschikt voor het gebruik van krachtgroepen.

Hoe herkent u een 1 fase groepenkast?

Neem een kijkje op uw kWh meter, als deze aangeeft tussen de 220 en 230V te gebruiken, heeft u een 1 fase groepenkast. Als u geen kWh meter heeft op uw groepenkast, kijk dan aan de onderkant van de groepenkast hoeveel draden eruit komen, als er 2 draden uitkomen heeft u een 1 fase groepenkast.

Verbruik van huishoudelijke apparaten

Omdat u duidelijk moet hebben hoeveel u verbruikt voordat u een keuze maakt om een 1 of 3 fase groepenkast te nemen of hoeveel groepen u nodig heeft, bespreken wij van de meest voorkomende apparaten het verbruik. Allereerst de koelkast. Deze neemt fysiek veel plek in beslag, maar qua verbruik valt het erg mee, slechts 30 watt. Een televisie verbruikt 45 watt, een stofzuiger 900 watt, een koffiezetapparaat 850 watt, een wasmachine en vaatwasser rond de 1200 watt, een fòhn 1500 watt, een waterkoker 1700 watt en een kookplaat 6500 watt. 

3 fase groepenkast 

In veel bedrijfspanden en fabrieken is een 3 fase groepenkast gebruikelijk. Dit komt omdat het gelijktijdige gebruik van apparaten hoger ligt. Iedereen gebruikt in een kantoorpand tegelijkertijd alle computers en lichten bijvoorbeeld. Misschien heeft u dan wel een krachtgroep nodig. Dit heeft u nodig bij een vermogen tussen de 7,4 Kw en 11,4 Kw. Krachtgroepen zijn enkel mogelijk bij 3 fase groepenkasten.

Hoe herkent u een 3 fase groepenkast?

Bij een 3 fase groepenkast staat er op de kWh-meter een verbruik van 380-400V. Als je geen kWh meter hebt in je groepenkast, bekijk dan hoeveel draden eronder uit de groepenkast komen. Als er 4 draden uitkomen heb je een 3 fase groepenkast.