Adfunding
Image default
Bedrijven

Het uitvoeren van het werk door middel van werkinstructies

Als werkgever is het van belang om het werk zo makkelijk en begrijpelijk mogelijk te maken voor de werknemers. Niet alleen omdat het resultaat dan beter is, maar bijvoorbeeld ook voor de veiligheid of wetgeving. Een werkinstructie wordt gebruikt om tot een bepaald doel te komen, zoals het plegen van onderhoud of het repareren van een machine. Hiervoor kunnen digitale werkinstructies gebruikt worden. Waar je op moet letten bij het maken van dit type instructie lees je in dit artikel.

Waar moet je op letten?

Wanneer je gaat werken met een digitale vorm van een werkinstructie dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hierdoor worden uiteindelijk de instructies duidelijker en dus beter te begrijpen voor je werknemers.

  • Illustraties

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Deze uitspraak hoor je misschien regelmatig, maar het klopt wel. Wanneer je de werkinstructie voorziet van illustraties dan wordt het visueel en is het beter te begrijpen. Digitale werkinstructies kunnen belangrijke zaken niet alleen tekstueel vormgeven maar ook in de vorm van een afbeelding, waardoor het inhoudelijk wordt versterkt.

  • Niveau

Als werkgever is voor jou hoogstwaarschijnlijk vanzelfsprekend hoe machines werken en hoe je bepaalde dingen doet. Voor een ander kan het een totaal nieuwe wereld zijn. Let er dus op bij het maken van een werkinstructie, dat je je verplaatst in de lezer. Schrijf en visualiseer beter te veel dan te weinig, zodat de taak goed uitgevoerd kan worden.

  • Medewerker betrekken

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om als werkgever zelf de werkinstructies te maken, maar waarschijnlijk is het beter om deze door de werknemer zelf te laten maken. De digitale werkinstructies worden immers door henzelf gebruikt. Zij weten dus als geen ander waar je op moet letten en welke zaken extra toegelicht dienen te worden. Daarnaast krijg je als werkgever ook meer zicht op het werk en zullen taken misschien kritischer uitgevoerd dienen te worden. Als bijkomstigheid zal de medewerker zich betrokken voelen tot het bedrijf, wat leidt tot motivatie.

https://ezfactory.nl/digitale-werkinstructies/