Adfunding
Image default
Bedrijven

Alles over Rijbewijs C

Het C rijbewijs wordt ook wel het vrachtwagenrijbewijs genoemd. Maar het C rijbewijs is opgedeeld in weer verschillende rijbewijzen. Wil je je vrachtwagen rijbewijs in Limburg halen? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de verschillen, zodat je precies weet welk rijbewijs nodig hebt. Hieronder een overzicht.

Rijbewijs C

Met een rijbewijs C mag je voertuigen besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kilo is. Anders dan een autorijbewijs moet je voor het halen van een C rijbewijs minimaal 21 jaar oud zijn. Je mag met dit rijbewijs geen beroepsmatig vervoer doen, hiervoor heb je een C rijbewijs met code 95 nodig. Bovendien moet je al in het bezit zijn van rijbewijs B. Je hebt dus eerst je autorijbewijs nodig voordat je je vrachtwagen rijbewijs kan halen. Ook is je C rijbewijs minder lang geldig dan het B rijbewijs. Na 5 jaar zal je je rijbewijs moeten vernieuwen. Hiervoor moet je een gezondheidsverklaring inleveren.

Rijbewijs C1

Met een rijbewijs C1 mag je en voertuig besturen waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500 en 7500 kilo is. Ook met dit rijbewijs mag je geen beroepsmatig vervoer doen. Voor het aanvragen van een C1 rijbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van rijbewijs B.

Rijbewijs CE/ C1E

Met een E achter je rijbewijs mag je een aanhanger achter je vrachtwagen trekken met een toegestane maximummassa van 750 kilo.

Code 95

Met een code 95 achter je rijbewijs C of C1 mag je beroepsmatig vervoer doen. In tegenstelling tot rijbewijs C, hoef je voor het behalen van C met code 95 slechts 18 jaar te zijn. Wil je je code 95 verlengen, dan zal je nascholingscursussen moeten volgen. Denk bij het halen van je vrachtwagen rijbewijs in Limburg dus goed na over welk voertuig je precies wilt besturen.

https://cordewenerscholing.nl/