Adfunding
Image default
Zakelijke dienstverlening

Belastingaangifte na scheiding gaat vaak fout

Niet veel stellen maken financiële afspraken voor een eventuele scheiding. Dit doet namelijk maar 1 op de 3 mensen die getrouwd zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de belastingdienst waarbij dit aan 530 mensen is gevraagd die de afgelopen vijf jaar zijn gescheiden. Vaak gaan de fouten bij de aangiftes over de woning. Het blijkt dat vier op de tien stellen geen afspraken maakt over hoe de verdeling van de hypotheekrenteaftrek gaat van het gezamenlijke koophuis. Daarnaast maakt ook nog eens een op de drie geen afspraken over het terug te krijgen of te betalen bedrag voor belastingen en of toeslagen.

Het is dan ook niet verplicht om hier financiële afspraken over te maken en dit vast te leggen tijdens de scheiding, maar het wordt wel zeer aangeraden. Door deze financiële afspraken te maken en vast te leggen, zorg je ervoor dat de gelzaken na de scheiding goed geregeld zijn. Daarnaast kan je bij onduidelijkheden later altijd terug vallen op deze vast gelegde afspraken. Dit kan in een echtscheidingsconvenant, die je vastlegt wanneer je samen bent. Veel mensen doen dit als ze gaan samenwonen of trouwen, zodat je goed met elkaar in gesprek kan over de financiën.

Na de scheiding, vragen veel mensen zich af of ze dan nog samen of apart van elkaar de aangifte moeten doen over het jaar van de scheiding. Het mag in principe allebei, maar het wordt aangeraden om de inkomstenbelasting aangifte wel in overleg met elkaar te doen. Hiermee kan je namelijk voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Je moet bijvoorbeeld de inkomensgegevens van je ex-partner invullen bij de aangifte, maar dit wordt vaak overgeslagen. Je kan ook nog samen de aangifte doen over het hele jaar als je fiscale partners bent, met gemeenschappelijke inkomen en aftrekposten om dit een laatste keer nog gunstig te verdelen. Een accountant bureau en belastingadviseur kan je helpen bij dit soort zaken, omdat hier soms nog wel eens veel bij kan kijken. Laat je dus goed adviseren en begeleiden.

http://weanaaldwijk.nl