Adfunding
Image default
Woning en Tuin

Een regelmatig slaappatroon voor een beter ritme

Een regelmatig slaappatroon is belangrijk voor een goede nachtrust. Het is iets wat je moet opbouwen en waarvan de voordelen op termijn duidelijk zullen worden. Regelmaat is het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust. Regelmaat houdt in dat je systematisch op hetzelfde moment gaat slapen en opstaat. Wanneer je dit voor een langere periode doet, zal je sneller in slaap vallen en beter doorslapen. 

Waarom is het zo belangrijk? 

Een slaapritme dat elke nacht hetzelfde is, duidt op een regelmatig verloop van dag en nacht. Om te snappen waarom dit belangrijk is, is er wat meer uitleg nodig over de twee processen die onze slaap reguleren. Je het namelijk proces S (ook wel slaapdruk genoemd) en het proces C (ook wel biologische klok genoemd). Slaapdruk houdt in dat hoe langer we wakker zijn, hoe slaperiger we worden. De slaapdruk bouwt zich op naarmate we langer wakker zijn. De biologische klok houdt in dat we meer geneigd zijn om te slapen in bepaalde periodes van de 24 uur cyclus. Dit ritme is cyclisch en sterk gelinkt aan onze blootstelling aan licht en dan vooral blauw licht. Wanneer je veel wordt blootgesteld aan blauw licht wordt de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt. Hierdoor kun je minder makkelijk in slaap komen. Ook is het heel belangrijk om op een kwalitatief goed matras te slapen. Dat kan door een schuim matras te kopen van Una Matras.

Het opstaan

Ook in het opstaan moet regelmaat gebracht worden. Zorg er dus voor dat je elke dag rond ongeveer dezelfde tijd wakker wordt. Het beste is om hier ook in de weekenden rekening mee te houden. Langer slapen wil namelijk niet altijd zeggen dat je ook meteen uitgerust bent. Ook hier geldt weer hetzelfde. Op het moment dat je later gaat slapen, heb je minder slaapdruk opgebouwd in de avond en zul je dus ook minder moe zijn. Wanneer je dan dus later gaat slapen, doe je er goed aan om op hetzelfde tijdstip wakker te worden en zo snel mogelijk weer je normale ritme aan te houden. 

Vermijd dutjes overdag

Pas op met middagdutjes of andere dutjes overdag. Een dutje zorgt ervoor dat de slaapdruk overdag daalt en in de avond minder hoog is. Een erg lage slaapdruk in de avond kan weer problemen veroorzaken bij het in slaap komen en bij het doorslapen. Wanneer je echt niet zonder een dutje overdag kan, is het verstandig om de tijdsduur van het dutje te beperken en dus niet langer dan twintig minuten te slapen overdag. Wanneer je hier rekening mee houdt, vermijd je dat je overdag in een diepe slaap terecht komt.