Adfunding
Image default
Gezondheid

Wat doet de mondhygiënist en waarvoor moet je naar de tandarts in Breda?

Het is je wellicht al opgevallen dat behandelingen bij de mondhygiënist vaak goedkoper zijn dan bij de tandarts. Misschien heb je ook al gemerkt dat sommige mondhygiënisten voor zichzelf werken en andere aangesloten zijn bij een tandartspraktijk. Waarom eigenlijk? En belangrijker nog, wanneer kun jij als patiënt terecht bij de mondhygiënist en wanneer moet je bij de tandarts zijn?

Werkzaamheden mondhygiënist

Bij een willekeurige mondhygiënist in Breda kun je terecht voor de volgende behandelingen:

  • Screening. Hierbij wordt de situatie en staat van je gebit in kaart gebracht. Hierna kan eventueel een verwijzing volgens voor de tandarts of orthodontist.
  • Het geven van voorlichting over goede mondzorg en welk gedrag juist schadelijk is voor je gebit.
  • Het verwijderen van tandplaque, tandsteen en andere aanslag
  • Het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen zoals fluoride

Veel mondhygiënisten zijn in dienst bij een tandarts in Breda. In opdracht van de tandarts kan een mondhygiënist ook de volgende ingrepen uitvoeren:

  • Het maken van gebitsfoto’s
  • Het vullen van kleine gaatjes

Valt alle andere mondzorg dan onder de tandarts?

Voor andere mondzorg wordt je vrijwel altijd doorverwezen naar de tandarts, de orthodontist of de kaakchirurg in het ziekenhuis. Het is dus niet zo dat je altijd automatisch doorverwezen wordt naar de tandarts. In veel gevallen is het wel zo dat de tandarts een diagnose stelt en daarna bepaalt wat de beste behandeling is en dus welke specialist deze uit gaat voeren.

De uitzondering

Uitzondering daarop is de beugel van Invisalign. Deze beugel voor volwassenen bestaat uit uitneembare, doorzichtige bitjes. Daardoor valt het niet op dat je de beugel draagt en kun je bovendien normaal eten en je tanden poetsen. Omdat de Invisalign beugel geen medische indicatie heeft, kun je het beste bij je ortho in Breda informeren naar de kosten en de behandeling.