Adfunding
Image default
Bedrijven

Wat als je jouw tijd als ZZP’er niet goed hebt bijgehouden?

Als je ZZP’er bent dan ziet de wereld er opeens heel anders uit. Je krijgt tal van lastige telefoontjes of je niet toch zakelijke abonnementen wilt afnemen, je moet opeens rekening houden met risico’s zoals arbeidsongeschiktheid, en je uren goed bijhouden. Dat laatste doe je met name omdat je jezelf moet kunnen verantwoorden tegenover de belastingdienst (bijvoorbeeld om te voldoen aan een urencriterium), maar het kan ook erg handig uitkomen als je meer inzicht in je eigen activiteiten wilt hebben. Toch zullen er mensen zijn die, vooral op het begin van een bedrijf, hun uren niet goed bijhouden. Wat kun je doen als je hier later tegenaan loopt door bijvoorbeeld een controle van de belastingdienst?

Tijd bijhouden

Allereerst is het nooit te laat om alsnog te beginnen met het bijhouden van je tijd. Des te eerder je begint met tijd bijhouden, des te minder je uiteindelijk met terugwerkende kracht alsnog moet gaan noteren. Je kunt je tijd bijhouden door een simpel bestandje aan te maken, maar ook eventueel een app hiervoor gebruiken. Het voordeel aan een app is dat die vaak op meerdere apparaten beschikbaar is en snel en gemakkelijk een overzicht kan bieden. Ook kunnen er geavanceerde zoekopties zijn die kunnen helpen met jouw data inzichtelijk te maken.

Aannemelijk

Het is niet mogelijk om voor de belastingdienst precies na te gaan wat jij allemaal hebt gedaan met je uren, en of je precies de waarheid verteld over je activiteiten. Hoewel het je siert als je alleen maar keihard de waarheid verteld en alles perfect bij wilt houden, moet het in theorie gewoon aannemelijk zijn dat wat jij hebt opgeschreven klopt. Als jij dus een dag zegt dat je vier uur aan je promotiemateriaal aan het werk bent geweest in plaats van de drie uur die je daadwerkelijk hebt gewerkt, dan zal niemand hier raar over doen. Dit zou je wel eens net kunnen redden als je bijvoorbeeld tien uur te kort komt voor je urencriterium.

Geld versus tijd

Als je echter ondernemer bent en in je derde jaar maar 3000 euro hebt verdiend, maar zogenaamd wel vierentwintig uur per week hebt  gewerkt, dan is het niet echt geloofwaardig meer. Dat, of je bent gewoon een zeer slechte ondernemer. Zorg dus wel ook dat je geld versus je tijd een beetje klopt.

https://keeping.nl/gewerkte-uren-bijhouden-berekenen