Adfunding
Image default
Bedrijven

Uw houten vloer egaliseren: hoe werkt het?

U kunt om verschillende redenen ervoor kiezen om uw vloer te egaliseren. Zo ziet de vloerbedekking die je erbovenop legt er strakker uit en bescherm je de vloer en vloerbedekking van schade. Maar hoe werkt een houten vloer egaliseren nu precies? Hieronder wordt precies uitgelegd hoe het gedaan wordt. 

Allereerst de voorbereiding

Voordat u het cement gaat aanbrengen op de ondervloer, is het belangrijk om deze eerst goed schoon te maken. Als de ondervloer namelijk niet stofvrij en droog is, zal de egalisatie minder goed hechten waardoor het later los kan laten. Dit kan zorgen voor schade aan uw vloerbedekking. Verder is het bij een houten ondervloer belangrijk dat uitstekende onderdelen, zoals houtsplinters en spijkers, verwijderd worden. Voor eventuele houten planken die loszitten, is het goed om deze met een schroef vast te zetten.

Kieren tussen de planken kunt u dicht maken met snel cement dat u aanbrengt met een plamuurmes. Let hierbij wel op dat u met handschoenen werkt, omdat snel cement vervelend spul kan zijn om van de huid af te krijgen. Het doel is dat de vloer al zo vlak mogelijk wordt voordat u egalisatiecement gaat aanbrengen. Als de houten ondervloer namelijk schuin loopt, zal al het egalisatiecement naar het diepste punt aflopen, waardoor er een nog grotere ongelijkheid ontstaat in de vloer.

Nu het egaliseren

De laatste stap – het aanbrengen van het egalisatiecement – is niet al te moeilijk. U mengt namelijk water met egalisatiemortel om egalisatiecement te maken. Dit kunt u makkelijk doen met een mortelmixer van de Karwei. Daarna giet u dit uit over de ondervloer. Het cement zal vanzelf gelijkmatig uitvloeien, maar het is een goede tip om in een hoek te beginnen. Zodra het cement stilligt, kunt u het verder uitsmeren met een plakspaan. Hierdoor zullen alle hoekjes goed worden opgevuld. Na 24 uur zal het cement waarschijnlijk zijn opgedroogd, waarna u uw vloerbedekking kan leggen.

https://www.egaliseer.nl/egaliseren-houtenvloer/