Adfunding
Image default
Bedrijven

Gepensioneerden gaan erop vooruit in 2022

Er is goed nieuws voor gepensioneerden, want na jaren van inlevering gaan ze er in 2022 financieel op vooruit. De lagere belastingen zorgen ervoor dat er meer over blijft van het aanvullend pensioen. Omgeregend is dat bij de verhoging van de AOW al snel geteld 20 euro extra per maand. Dit blijkt uit data van het ADP, een bedrijf dat de salarisadministratie doet voor andere bedrijven. Vanuit hun positie kan ADP aan het begin van een jaar vrij nauwkeurig voorspellen hoe een gemiddeld loonstrookje eruit ziet. Enkel salarisverhogingen vanwege een cao-akkoord voor een bepaalde sector zijn niet meegerekend in de cijfers. 

Je gaat er (waarschijnlijk) maar een beetje op vooruit in salaris dit jaar. Voor gepensioneerden is er wel goed nieuws, blijkt uit de data van ADP. Door belastingverlagingen en omdat de bijdrage aan de zorgverzekeringswet iets is verlaagd, blijft er onderaan de streep meer over van het aanvullend pensioen. Dat bouwt iedere werknemer op via pensioenfondsen en staat los van de AOW-uitkering die iedere Nederlander krijgt vanaf 66 jaar en zeven maanden. 

Euro’s erbij

Een gepensioneerde met 500 euro bruto in de maand aanvullend pensioen gaat er netto 1,35 euro op vooruit, iemand met 2.500 7 euro, becijfert ADP. Vorig jaar hielden gepensioneerden onderaan de streep juist minder over van hun aanvullende pensioen. 

Gepensioneerden profiteren zelfs dubbelop, aldus het bedrijf. De AOW gaat dit jaar met 18 euro per maand omhoog voor een alleenstaande, wie samenwoont met iemand die ook AOW krijgt, ontvangt 13 euro per persoon meer, meldde de Sociale Verzekeringsbank halverwege december. 

Van minimumloon tot energiebelasting: dit verandert in 2022 in je portemonnee

En dan zit er nog meer positief nieuws in het vat voor gepensioneerden. Dankzij de fors gestegen beurskoersen wereldwijd staan pensioenfondsen er zeer goed voor, meldt het Financieele Dagblad. De dekkingsgraden, die graadmeter hoe goed een fonds er financieel voorstaat, staan op het hoogste niveau in zo’n zes jaar tijd, meldt de krant. 

Verhogen pensioenen

En dat betekent dat het voor veel pensioenfondsen voor het eerst in jaren weer mogelijk is om de pensioenen te verhogen, oftewel indexeren. Dat betekent dat de uitkeringen worden verhoogd om te compenseren voor het stijgen van de prijzen. Dat is geen overbodige luxe, gezien het huidige hoge niveau van de inflatie. 

In deze video legt Carien ten Have uit hoe het kan dat alles duurder is geworden:

Niet alleen de goede resultaten op de beurs maken het mogelijk voor fondsen om de pensioenen te verhogen. Ook vanuit politiek Den Haag wordt gepensioneerden de helpende hand toegestoken. 

Regels versoepeld

De grens voor wanneer fondsen de pensioenen mogen indexeren wordt verlaagd. In plaats van 1 euro en 10 cent in kas voor iedere euro die een fonds in de toekomst moet uitbetalen, hoeft er in de toekomst nog maar 1 euro en vijf cent in kas te zijn. 

https://www.scildon.nl/lijfrente/aanvullend-pensioen/wat-is-aanvullend-pensioen/