Adfunding
Image default
Bedrijven

Doorbraakwerken in beton

Een trapgat laten maken

Voor het doorbreken van een trapgat wordt de voorkeur gegeven aan het snijden van beton. Eerst worden er hoekboringen gedaan en gaan ze sleuven frezen. Om deze werken te realiseren wordt een uitgebreid assortiment aan zagen en boren gebruikt. Voor cirkelvormige uitsparing wordt meestal gebruikgemaakt van kernboren.

Sleuven frezen: de toepassingsgebieden

Uitsparingen in muren en plafond en andere snijwerkzaamheden in beton gebeuren met elektrische of hydraulische muurzagen. In de meeste gevallen kunnen ze sleuven frezen tot een snijdiepte van 40 centimeter. Voor grotere snijdieptes is er speciale apparatuur nodig zoals een draadzaag of een dieptezaag.

De voegensnijmachine is een op rollen geleide betonslijpmachine met automatische toevoer die gebruikt wordt bij het sleuven frezen voor uitzettingsvoegen in betonnen muren, plafonds en vloeren. Latere dilatatievoegen kunnen nodig zijn wanneer na de bouw blijkt dat er als gevolg van ontwerpfouten spanningen en scheuren in het beton zijn ontstaan. Het tijdig aanbrengen van een uitzettingsvoeg is dan noodzakelijk om verdere schade aan de betonnen muur en het gebouw te voorkomen. Er kunnen zich gebreken voordoen bij bestaande voegen als bijvoorbeeld blijkt dat het voegband is vergeten. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk de voegen opnieuw zuiver uit te snijden. Er wordt ook gebruikgemaakt van van voegensnijders voor plafondopeningen, omdat met deze techniek de gewenste opening snel kan gerealiseerd worden bij een eerder beperkte dikte van het beton.

De juiste techniek voor elke wanddikte

Een trapgat laten maken in een betonnen plafond van meer dan vijftig centimeter vraagt het gebruik van zware betonzagen en betonboren om de dikke wand te doorboren.

Een draadzaag is een hydraulisch bediend apparaat met een diamantdraad waarmee zelfs door dikke funderingen kunnen komen. Eerst worden er gaten door het beton geboord om er daarna de zaagdraad door te trekken tot de gewenste opening bereikt is.

Een cirkelvormige uitsparing in het plafond

De cirkelvormige opening voor bijvoorbeeld een wenteltrap moet worden geïnstalleerd als onderdeel van een uitbouw. Dan is vaak een keurig uitgevoerde cirkelvormige opening in het plafond gewenst. In dit geval worden cirkelzagen gebruikt om de gewenste plafondopening te realiseren.

https://debetonboorder.nl/