Adfunding
Image default
Aanbiedingen

Wat is blockchain precies?

Wat is blockchain precies?

Blockchain is het principe dat schuilgaat achter Bitcoin en vele andere cryptocurrency’s. Het is de reden waarom deze digitale valuta’s zo veilig zijn om te gebruiken en waarom het door complete openbaarheid en decentralisatie bijna onmogelijk wordt gemaakt voor hackers om crypto’s te stelen. De blockchain is eigenlijk een zeer gewaagde uitvinding, want iedereen kan er op elk moment van de dag toegang toe krijgen.

Dit is tegelijkertijd ook de kracht van de blockchain, want alles is zichtbaar. Als jij bij Bitvavo.com een cryptovaluta koopt en hiermee gaat betalen, worden al je transacties vastgelegd. De blockchain is dus een openbaar grootboek voor digitale valuta.

Hoe werkt de blockchain?

Je kunt de blockchain dus vergelijken met een grootboek, alleen wordt deze niet in een kluis gelegd, maar krijgt iedereen die digitale valuta bezit hier een kopie van. Al deze kopieën veranderen constant, want zo gauw er weer een transactie plaatsvindt worden deze automatisch bijgewerkt. Je kunt het vergelijken met een openbare Excel file waarin de transacties genummerd worden.

Persoonlijke informatie vind je nooit in de blockchain terug en daarom zijn cryptovaluta’s een volledig anonieme, maar tegelijkertijd openbare betaalmethode.

Waarom is de blockchain zo veilig?

De blockchain is door deze gewaagde en bijna bluffende aanpak juist bijzonder veilig. Als een hacker geld wil stelen van iemand die cryptocurrency’s bezit, dan zal deze om het geld te kunnen krijgen een transactie in de blockchain moeten zetten. Het is voor hackers echter onmogelijk om alle kopieën van dit grootboek aan te passen en een dergelijke poging zal daarom geen succes hebben.

Daar komt bij dat een nieuwe transactie alleen aan de onderkant van de lijst kan worden geplaatst en niet tussen eerdere transacties. Om deze reden is het niet erg dat alle gegevens openbaar zijn, want het is onmogelijk om er iets uit te halen of iets mee te doen. Je zal een veiligere betaalmethode dan crypto’s moeilijk vinden.

 

https://bitvavo.com/nl