Adfunding
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waar moet je op letten tijdens een bedrijfspresentatie?

Heb jij binnenkort een bedrijfspresentatie? Grote kans dat je er niet zo heel veel zin in hebt en het stiekem ook best wel spannend vindt. Er is een grote groep mensen in Nederland met podiumangst en die het niet prettig vinden om voor een groep mensen te presenteren. Dit snappen we goed: je hebt ineens alle ogen op je, je moet een verhaal overbrengen en zorgen dat je de aandacht vasthoudt en in sommige gevallen moet je ook nog eens iets verkopen. Genoeg redenen dus om je zenuwachtig te voelen. Als je niet bij de groep mensen hoort die het leuk vinden om te presenteren, geen zorgen. We geven onderstaand een aantal handige tips om meer zelfverzekerd te presenteren.

 

Onze presentatietips

  1. Bereid je goed voor op de presentatie. Met ‘goed’ bedoelen we dus ook écht goed. Door de zenuwen is het makkelijk om te vergeten wat je wilde vertellen. Maar als je een ruime tijd van tevoren begint met het doornemen en klaarzetten van je presentatie dan stap je veel zelfverzekerder in je presentatie. We adviseren om twee weken van tevoren te beginnen met het voorbereiden. Is het een grote presentatie? Dan is het slim om wellicht nog iets eerder te beginnen. Dit is de belangrijkste tip die zorgt voor het meeste vertrouwen tijdens de presentatie.
  2. Gebruik humor. Humor werkt áltijd. Begin je de presentatie met een leuke grap of een goede quote dan trek je gelijk de aandacht van je publiek. Dat is een stuk beter dan beginnen met de inhoudsopgave. Wist je dat mensen in de eerste 10 seconde (onbewust) bepalen of ze aandachtig gaan luisteren naar je presentatie? Wanneer je humor gebruikt aan het begin van de presentatie is de kans vele male groter dat de boodschap ook daadwerkelijk blijft hangen. Een goed voorbeeld is hersendokter Erik Scherder. Hij heeft een manier van presenteren waarmee hij de meest saaie stof nog interessant kan brengen. Door enthousiasme en humor brengt hij zijn boodschap over.
  3. Zorg voor een pen en een glas water. Ja, je leest het goed! Houd een pen vast tijdens het presenteren, of een laserpointer, zodat je handen een meer natuurlijke positie hebben en niet per ongeluk in je broekzaken belanden. Het glas water zet je in de buurt neer zodat je een slok water kan nemen wanneer je even kwijt bent wat je wilde zeggen (toch niet genoeg geoefend ha-ha 😉).
  4. PowerPoint presentatie laten maken. Laat een professionele presentatie maken door een presentatie bureau. Dit is een investering dus denk hierbij wel goed na of het écht nodig is. Heb je een grote klant die je binnen wilt halen, dan raden we dit zeker aan. Ook als je een belangrijke presentatie aan het team geeft en er is budget voor een professionele PowerPoint template die vaker gebruikt kan worden, zeker doen!  

bedrijfspresentatie