Adfunding
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is het beste: boekhouding zelf doen of uitbesteden

De papieren rompslomp is voor de meeste beginnende ondernemers een hele taak waar ze niet reikhalzend naar uitkijken. Toch ben je wettelijk verplicht een boekhouding te voeren met overzicht. In deze business blog ‘Wat is het beste: boekhouding zelf doen of uitbesteden’ enkele richtlijnen welke keuze je moet maken.

Hangt van de grootte van de onderneming af

De grootte van het bedrijf speelt een grote rol of je zelf de boekhouding doet of best een boekhouding onder de arm neemt. Wanneer je niet zoveel opdrachtgevers hebt of weinig inkopen moet doen, dan kan de papierenslag uiteraard tot een beperkt minimum worden herleid. Uiteraard ligt het bij andere zaken soms veel ingewikkelder. Aan- en verkopen – soms vanuit het buitenland – vergen boekhoudkundige vakkennis. Dan dringt zich uiteraard een specialist op financieel vlak op.

Jaarrekening of niet

Veel hangt ook af of de betrokken onderneming een jaarrekening moet neerleggen of niet. Vennootschappen, grote of middelgrote ondernemingen zijn überhaupt verplicht om een accountverklaring – die goedgekeurd is – neer te leggen. Die regelgeving is bijvoorbeeld voor éénpitters met een compleet andere lifestyle helemaal niet verplicht. Wanneer je een administratieve opdracht uitbesteed aan een boekhouder, zal hij of zij automatisch een jaarrekening opmaken. Als je zelf de administratie in handen neemt, is die jaarrekening niet verplicht.

Sommige ondernemers kiezen voor de twee opties

In blogs voor ondernemers wordt vaak met het idee gespeeld om voor beide opties te kiezen. Zij doen vaak beroep op een online boekhoudkundig software pakket. Daarnaast kunnen ze rekenen op een ervaren financiële expert die over hun schouders meekijkt. Denk maar aan de fiscale aftrek als beginner. Het grote voordeel van een boekhouder is dat hij de knepen van het vak kent om maximaal profijt te halen uit belastingvoordelen. Je loopt geen of weinig gevaar boetes van de fiscus te ontvangen door boekhoudkundige fouten.

 

https://stylemazing.nl/