Adfunding
Auto's en Motoren

Mini Wederopstanding

De Mini werd in de originele uitvoering tussen 1959 en 2000 gebouwd in Engeland. Het was een revolutionaire en karakteristieke auto. Hij werd door Alec Issigonis ontworpen en door British Motor Corporation (BMC) gebouwd in Birmingham.

Het sportieve en trendy uiterlijk van de Mini heeft absoluut meegeholpen aan het succes. De originele uitvoering werd in 2000 uit de productie genomen. Dat betekende echter niet het einde van het merk, want in 2001 introduceerde BMW de moderne variant. De MINI is tot op heden nog steeds ongekend populair en heeft wereldwijd veel trouwe fans.

Geschiedenis

Bij de lancering had niemand gerekend op het ongelooflijke succes van de Mini. Van de originele Mini zijn er tot 2000 meer dan 5 miljoen verkocht. Gedurende de meer dan 40 jaar waarin de originele Mini is geproduceerd werd er technisch nauwelijks iets veranderd.

In 1961 presenteert John Cooper de eerste door hem ontwikkelde sport versie van de Mini. Deze sportieve uitvoering heeft een 55 pk sterke motor in plaats van de reguliere 34,5 pk. De opvolger van de Cooper is de nog snellere Cooper S die ook succesvol was in de rallysport. 

De allereerste Mini werd gebouwd voor BMC. Tien jaar na de lancering vond er een grote fusie plaats, waarna Mini werd opgenomen door BLMC. Hier behoorde meerdere merken toe, waaronder Rover en MG. Dit bedrijf ging in 1975 failliet. Hierop volgde een doorstart onder de naam British Leyland Limited. Mini ging hierbij over naar Austin Rover Group. Mini behoorde tot de Rover Group toen deze in 1994 werd overgenomen voor BMW. Al binnen zes jaar wilde BMW van Rover af. Alleen Mini werd behouden.

Nieuwe Mini

BMW is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de New Mini. Deze is qua design geïnspireerd op de ‘oude’ Mini. Technisch is hij compleet anders. Er is niet voor niets het woordje ‘new’ toegevoegd. De nieuwe modellen zijn een stuk ruimer en leveren meer vermogen.

Cooper

Snelle uitvoeringen van Mini krijgen al jaren de toevoeging Cooper. Dit is ontleend aan John Cooper, een van de grondleggers van de Britse autosport. Hij bouwde snelle race-auto’s op basis van opgevoerde Mini motoren.

Mini kenmerken

Interessant zijn bij MINI een aantal kenmerkende design-elementen zoals de kenmerkende lichten, de mondvormige grille en de snelheidsmeter die in het midden van het dashboard is gemonteerd. De brede wielbasis zorgt voor meer binnenruimte en geeft de auto een krachtige uitstraling.

Mini Private Lease

Wanneer men tegenwoordig over een Mini spreekt gaat, dan gaat het om de Mini Hatchback. Deze wordt ook wel Mini Cooper, Mini One of gewoon Mini genoemd. Hij is leverbaar met 3 of 5 deuren en is de meestverkochte Mini uitvoering. Met de opkomst van Private Lease is ook Mini Private Lease snel populair geworden.

Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand voor je nieuwe Volvo. Voor een all-in leasetarief is alles geregeld: onderhoud, banden, verzekering, wegenbelasting, afschrijving, reparaties en rente. Bij pech en ongevallen krijg je altijd ondersteuning.

Mini Electric

Waar de oliecrisis aan de basis stond van de eerste Mini is het opnieuw een wereldwijde olie gerelateerde uitdaging die zorgt voor innovatie. De opwarming van de aarde en de ambitie om te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen zorgen nu voor een nieuwe innovatiegolf.

De Cooper SE is de eerste volledig elektrisch aangedreven Mini. In de Mini zit een 135kw sterke elektromotor. Mini Electric Private Lease wint snel aan populairiteit. 

Clubman

De eerste Clubman van MINI Cooper is geproduceerd in 1969. De Clubman is een stationwagen met als opvallend kenmerk de dubbele achterdeuren. Mini Clubman Private Lease is interessant voor iedereen die in een trendy Mini wil rijden en behoefte heeft aan meer bagageruimte. Hetzelfde geldt voor Mini Countryman Private Lease.

Gerelateerde artikelen

Redenen waarom je naar een rijschool moet gaan

Ford Transit Custom vervoert mensen en goederen

Voor zakelijk gebruik een auto leasen