Adfunding
Image default
Financieel

Wat moet je doen voordat je een groot bedrag kunt lenen?

Een flinke verbouwing, auto of camper is een grote uitgave. Een groot bedrag lenen heeft wel enige voorbereiding nodig. Dit komt omdat je deze bedragen niet zomaar leent en je wilt gaan voor de voordeligste lening. Daarom staan hieronder een paar praktische stappen die te maken hebben met het afsluiten van een forse lening.

Maximale lening berekenen

Voordat je een lening kunt doen is het belangrijk om te weten wat je daadwerkelijk nodig hebt. Wanneer het gaat om een verbouwing vraag dan vooraf een offerte aan om achteraf niet achter verrassingen te komen. Wanneer je nog niet alle precieze kosten weet is het handig om een schatting te maken + 5%. Zo leen je niet een hoop boven je geschatte bedrag maar kun je hier toch iets boven gaan. 

 

Het berekenen van je maximale lening door te kijken naar het inkomen van jou en van je partner. Wanneer je als koppel een lening afsluit is het een stuk makkelijker om een groot bedrag te lenen dan wanneer je een alleenstaande bent. Je kunt een lening berekenen door een berekeningsmodule te gebruiken op een website van een online kredietverstrekker. 

Persoonlijke lening

Wil je een groter bedrag lenen kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Wanneer je kiest voor een persoonlijke lening betaal je over het algemeen een lagere rente dan je betaald bij een doorlopend krediet. Door de lagere rente is het dan ook vaak mogelijk om een hoger bedrag te lenen wanneer je kiest voor een persoonlijk krediet. Om het exacte bedrag te kunnen berekenen maak je ook weer gebruik van een berekening.

BKR-toetsing

Wanneer je een groot bedrag gaat lenen moet je dit altijd registreren bij het BKR. Of het moet gaan om een particulier, denk aan familieleden of vrienden. Wanneer je op een veilige en verantwoorde manier geld wilt lenen dan wordt er eigenlijk altijd geregistreerd bij het BKR. Daar is niks vreemds aan en alle kredietaanbieders doen dit. Wanneer je een groot bedrag wilt lenen is het erg belangrijk dat je genoeg verantwoordelijkheid hebt. Je moet in staat zijn om alles te betalen en door de lening moet je niet in financiële problemen komen. Juist om deze reden wordt het geregistreerd bij het BKR om te zorgen dat je geen verkeerde beslissing maakt. 

Is dit het juiste moment?

Kredietrente is op dit moment erg laag en het was nog nooit zo goedkoop om geld te lenen. Een groot bedrag lenen kan tegen lagere kosten dan dat dit 10 jaar geleden was. Toch is het nog steeds lastig om te bepalen wanneer het een goed moment is om een lening af te sluiten. De vragen die je jezelf kan stellen zijn: Heb ik het geld echt nodig? Heb ik een stabiel inkomen? Kan ik de aflossing makkelijk betalen? Wat gebeurt er bij ontslag? Heb ik het geld nu echt nodig? Door deze vragen aan jezelf te stellen en de antwoorden op te schrijven weet je goed of je echt deze lening nodig hebt.