Adfunding
Image default
Financieel

3 redenen om nee te zeggen tegen het medeondertekenen van een lening

Moet u een lening mede ondertekenen? Hoewel het misschien een goed idee lijkt om een familielid of vriend te helpen, zijn er enkele grote redenen om nee te zeggen.

Dus uw familielid of goede vriend wil een lening afsluiten en vraagt u mede te ondertekenen. Moet je ja zeggen?

Meestal zijn medeondertekenaars nodig wanneer iemand zelf niet in aanmerking kan komen voor een lening, vaak omdat hij een lage kredietscore, geen kredietwaardigheid of een inkomen heeft dat de geldschieter te laag vindt . Soms is een medeondertekenaar vereist, zodat de primaire lener een beter tarief kan krijgen omdat hun eigen financiële gegevens hen niet kwalificeren voor de meest concurrerende voorwaarden.

Terwijl het uw vriend of familielid kan helpen als u akkoord gaan met medeondertekenen, ja zeggen en uw naam ondertekenen op een lening document als medeondertekenaar kan een grote financiële fout voor u zijn. Het is een fout die je moet vermijden — door nee te zeggen tegen medeondertekening — om de volgende redenen.

1. U wordt wettelijk verantwoordelijk voor het terugbetalen van de schuld

Als u een lening ondertekent, gaat u ermee akkoord dat u wettelijk verantwoordelijk wordt gehouden voor het terugbetalen van de schuld. De schuldeiser kan incasseren bij de primaire lener – of bij u. Als de primaire lener niet betaalt, kan het zijn dat u de volledige schuld uit uw zak moet terugbetalen. Als u dat niet doet, kunt u worden vervolgd door de schuldeiser, kan er beslag op uw loon worden gelegd, kan er een pandrecht op uw eigendom worden gezet en kunnen er andere ongewenste incassoactiviteiten plaatsvinden.

Het is nogal wat om aan te nemen. wettelijke aansprakelijkheid voor de schuld van iemand anders. Zelfs als u denkt dat de primaire lener het zal terugbetalen, kan er nog steeds iets misgaan – zoals invaliditeit of overlijden. In de meeste gevallen, als de primaire lener overlijdt, zit u nog steeds vast voor het terugbetalen van het volledige verschuldigde bedrag. https://onlinekredieten.com/ heeft nog meer redenen om goed na te denken over een lening. Overlijden is een risico maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Het is belangrijk om ook deze in acht te nemen. 

Meestal, als u eenmaal medeondertekend bent, is het bijna onmogelijk om ontheven van de wettelijke aansprakelijkheid voor de schuld. Sommige kredietverstrekkers kunnen de vrijgave van de medeondertekenaar na een bepaalde periode toestaan, of de primaire kredietnemer kan herfinancieren. Maar buiten deze situaties blijft u wettelijk aansprakelijk voor terugbetaling. Zelfs in gevallen waarin u mede ondertekend voor de schuld van een echtgenoot, u gaat scheiden en het echtscheidingsvonnis zegt dat uw echtgenoot moet betalen, kunnen schuldeisers nog steeds achter u aan komen.

2. Uw krediet kan worden geruïneerd als de primaire lener niet verantwoordelijk is

Er is waarschijnlijk een reden waarom de primaire lener zelf niet in aanmerking kan komen voor een lening. De geldschieter — die is opgeleid om het lenerrisico in te schatten — heeft er geen vertrouwen in dat de primaire lener de lening daadwerkelijk op verantwoorde wijze zal terugbetalen.

Dit is een grote rode vlag voor u, omdat u uw eigen krediet opneemt op de lijn. Als de primaire lener te laat betaalt, komt u er misschien niet meteen achter (totdat de schuldeiser begint te incasseren). Ondertussen zal een record van te late betalingen op uw kredietrapport staan. Zelfs een enkele te late betaling kan een goede kredietscore met meer dan 100 punten verlagen, zodat uw eigen tegoed in een mum van tijd kan worden vernietigd.

Als uw tegoed is geruïneerd, kan het jaren duren om het weer op te bouwen. In de tussentijd kunt u niet in aanmerking komen voor financiering die u mogelijk nodig heeft. Werkgevers en verhuurders die antecedentenonderzoeken uitvoeren, zien een overzicht van te late betalingen op uw kredietrapport, zodat uw huisvestings- en carrièremogelijkheden beperkt kunnen zijn.

U wilt niet in deze situatie terechtkomen alleen omdat u waren aardig genoeg om een lening mee te ondertekenen.

3. De schuld heeft invloed op uw eigen schuld-inkomensratio

Omdat de schuld waarvoor u mede ondertekende op uw kredietrapport verschijnt, behandelen kredietverstrekkers deze doorgaans als een schuld die u verschuldigd bent. Dit betekent dat wanneer u maandelijkse betalingen aanvraagt, er rekening wordt gehouden met de schuld waarvoor u heeft getekend bij het berekenen van uw schuld-inkomensratio. Een toelichting op het schuld-inkomen ratio is hierop te vinden https://geld-lenen-zonder-bkr.com/. Het is goed om te weten wat dit inhoudt en wat hiervan de gevolgen zijn. 

Uw schuld-inkomen ratio wordt bepaald door de optelling van de schuld die u verschuldigd bent en vergelijk deze met uw inkomen. Als uw DTI te hoog is, kunt u geen hypotheek of veel andere soorten leningen krijgen.

U wilt niet dat uw financieringsmogelijkheden worden beperkt – mogelijk jarenlang als de primaire lener werkt aan het afbetalen van de schuld. Dit is nog een belangrijke reden waarom u niet zou moeten instemmen met medeondertekening, vooral als het een grote lening is met een lange aflossingstermijn.

Zeg gewoon nee als u wordt gevraagd een lening mee te ondertekenen

Het is duidelijk dat er genoeg redenen zijn om nee te zeggen als u wordt gevraagd mee te doen aan een lening. U wilt niet het risico lopen op krediet vernietiging of schade aan uw eigen financiële reputatie. U kunt niet alleen uw financiën in gevaar brengen, maar u kunt ook uw relatie met de primaire lener schaden als er iets misgaat. Het is het risico gewoon niet waard.

 

https://onlinekredieten.com/krediet/700-euro-lenen/