Adfunding
Image default
Dienstverlening

Rouw en werk – een lastige combinatie

Na het overlijden van een dierbare krijgen werknemers vaak problemen met hun werk. In de afgelopen tien jaar gaat het om ruim 3 miljoenwerkenden die een dierbare verloren.

Het CNV deed onderzoek naar de effecten van de dood van een dierbare op het functioneren van werknemers. De resultaten uit het onderzoek van Maurice de Hond zijn onthutsend over hoe slecht werkgever met rouwende werknemers omgaan. Vaak eerder uit onwetendheid, onvermogen dan uit onwil. Terwijl medewerkers die in tijdens deze periode van verlies zich gesteund voelden door hun werkgever loyaler waren, en zich minder snel ziek meldden.

Impact verlies dierbare op het werk

Na de dood van een naaste komen werknemers helaas vaak in de knel met hun baan. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond.

Van de werknemers die een dierbare verloren kwam 10% in een burn-out situatie terecht doordat werk en het rouwproces lastig te combineren viel. Ook voelde ruim 20% zich te weinig gesteund door de werkgever. En 25% geeft zelf aan dat ze na de dood van hun naaste niet goed functioneren op het werk.

Van degenen die hun partner of hun kind verloren kwam maar liefst 75% ernstig in de knel te zitten. Een groot deel voelde niet voldoende gesteund door hun werkgever.

Wanneer kon je weer?

Te vaak wordt door de werkgever of leidinggevende gevraagd “wanneer kom je weer?” Niet zelden vlak na de uitvaart of begrafenis.

Men beseft vaak niet dat na een uitvaart het nog lang niet klaar is. Er moet nog van alles geregeld worden. De nasleep van het overlijden gaat ook over belasting- en bankzaken, het informeren van organisaties en het afronden van de crematie of begrafenis. Het regelen van een gedenkteken of graf sculptuur en het versturen van bedankjes en brieven aan familie en degenen die op de uitvaart aanwezig waren.

Persoonlijke interesse tonen

Een werkgever of leidinggevende kan beter persoonlijke interesse tonen in een echt persoonlijk contact. Vragen als: “hoe gaat het nu met je? En “Waarmee kunnen we je helpen?” zijn veel zinvoller.

Het verschilt natuurlijk per situatie wat iemand nodig heeft. Een kind verliezen of een partner die overleden is – het zijn onvoorstelbare emotionele drama’s. Maar ook praktisch: hoe combineer je werk met kinderen als je plots alleen achter blijft met de zorg voor een gezin met (kleine) kinderen. Een werkgever zou daarbij best actief mee kunnen denken en een handje helpen.

Rouwverlof

Het CNV stelt ook dat rouwverlof veel beter geregeld moet worden. Concreet stelt het CNV een flexibel opneembaar rouwverlof voor. Men denkt dan aan een periode van twee weken. Hoelang je nu verlof mag opnemen, verschilt per cao. In sommige gevallen krijgen werknemers verlof vanaf het moment van overlijden tot aan de begrafenis.  De duur van het verlof is ook vaak afhankelijk of het om een directe naaste gaat of niet.

Je partner of kind verliezen

Het CNV roept werkgevers op om werknemers die hun partner of kind verliezen extra in het oog te houden. “De klap is bij deze groep enorm”, zegt de voorzitter van het CNV. Het blijkt dat van deze mensen driekwart lange tijd niet meer goed functioneerde. Extra triest is dat 14 procent van deze mensen naast alle ellende rondom het verlies ook nog eens hun baan verloor.” 

Cijfers op een rijtje:

  • 9% van de werkenden die een naaste hebben verloren melden zich langdurig ziek
  • 10% van de werkenden die een naaste hebben verloren belanden in een burn-out vanwege de lastige combinatie van rouwen en werken.
  • 16% neemt vakantiedagen op omdat ze niet konden functioneren
  • 20% van de werknemers vindt dat ze te weinig steun van hun leidinggevenden krijgen om goed te kunnen blijven functioneren.
  • 25% van de werknemers vindt zelf dat ze langere tijd niet goed op hun werk functioneren.
  • 26% vindt dat ze te snel weer aan het werk zijn gegaan
  • 33% heeft zich ziek moeten melden
  • 75% van de werknemers die een kind of partner verloren functioneren niet goed meer na het verlies
  • 14% van deze laatste groep verliest bovendien zijn of haar baan.

 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden mooie en unieke grafmonumenten. We nodigen mensen uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken.

 

Vrijblijvend advies

Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/