Adfunding
Image default
Bedrijven

Zo draag je verantwoordelijkheid

Je hoort het te pas en te onpas: ‘ik draag mijn verantwoordelijkheid’. In de politiek is dat misschien wel het meest zichtbaar en pijnlijk duidelijk. Want, wat houdt dat nu precies in dan als iemand zegt zijn verantwoordelijkheid te dragen? Zeker met de toeslagenaffaire krijgt zoiets een holle klank. Wil jij werkelijk je verantwoordelijkheid dragen? Check dan deze tips.

Niet alles kun je terugdraaien, wanneer krijg je geen vog?

Het begint bij het besef dat je niet alles wat je doet kunt terugdraaien. Sommige dingen zijn dan gebeurt en daar draag je soms levenslang de consequenties voor. Wanneer krijg je geen vog? Is bijvoorbeeld een goede vraag die sommige mensen zich eerder hadden moeten afvragen. Als je voortijd bij de vraag ‘wanneer krijg je geen vog’ had nagedacht, had je beseft dat de consequenties erg groot zijn. Moet je helaas tot de conclusie komen dat je bij de groep zit die ‘wanneer krijg je geen vog’ dingen leest die bij jou van toepassing zijn? Dan kan dat bijvoorbeeld betekenen dat je misschien jouw droomberoep niet meer kan uitoefenen.

Als het al te laat is, hoe draag je dan verantwoordelijkheid? Dat doe je door de consequenties te aanvaarden en verder te gaan in een richting die wel kan. Een richting waaruit ook blijkt dat je geleerd hebt van de levensles die je eruit kan halen.

Meer dan alleen sorry zeggen en zeggen dat je je verantwoordelijkheid draagt

Wil je echt je verantwoordelijkheid dragen? Dan is praten niet voldoende. Bij de toeslagenaffaire is het pas het dragen van verantwoordelijkheid als alle individuele gevallen hun genoegdoening hebben gekregen. Denk daarbij niet alleen aan een eerlijke financiële compensatie maar ook aan mogelijke gezinsherenigingen. Daarnaast moet het zo snel mogelijk gebeuren. Dat er nu nog steeds mensen niet gecompenseerd zijn of niet juist zijn gecompenseerd, dat is geen verantwoordelijkheid nemen.