Adfunding
Image default
Bedrijven

5 dingen die je moet weten over het potlood

Wist je dat er al bijna 500 jaar potloden bestaan? Tegenwoordig is er in ieder huis wel één te vinden. Makkelijk om snel iets mee te krabbelen en foutjes kun je zo uitgummen.

Schrijfmarathon

Het is nog nooit écht geprobeerd, maar volgens berekeningen zou je met een gemiddeld potlood een lijn kunnen trekken van ongeveer zesenvijftig kilometer. Schrijf je graag, dan is een potlood misschien wel handiger dan een pen. Met een enkel potlood zou je zo’n 45.000 woorden kunnen schrijven, wat ongeveer overeenkomt met een boek van 130 pagina’s.

Gebruik

Gummen werden pas veel later ontwikkeld. Dat was echter geen probleem: met een stukje brood kun je ook gummen, want de gluten die in brood zitten, zijn plakkerig waar het grafiet van het potlood aan blijft plakken. Op je werk of stage Facility Management kun je dus makkelijk tijdens je lunch je takenlijst bijwerken.

Onder een Engelse boom…

Halverwege de 16e eeuw werd in het Noord-Engelse dorpje Borrowdale een flinke hoeveelheid grafiet gevonden. Men dacht eerst dat het om lood ging in plaats van grafiet, vandaar de naam potlood. Eerst wikkelde men touw of leer om het grafiet heen, later ontstond in Italië het idee om het in hout te doen.

Producent

Ben je tijdens je stage Facility Management ook verantwoordelijk voor alle schrijfwaren van het bedrijf? Grote kans dat de potloden die je bestelt, uit China of Duitsland afkomstig zijn. Ongeveer vijf procent van de potloden die in Duitsland gemaakt worden, worden naar Nederland geëxporteerd.

Het rode potlood

Dat we in Nederland moeten stemmen met een rood potlood, heeft te maken met uitbreiding van het algemeen kiesrecht. Vóór 1918 stemde men nog met een ‘gewoon’ zwart potlood. In 1918 werd de lijst echter zo lang en onoverzichtelijk, dat men bij de verkiezingen in 1922 besloot om gebruik te maken van een rood potlood. Hiermee kon men sneller zien op wie een stem was uitgebracht.

 

https://fiks.nl/stage/facility-management